Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pizza bianca z ricottą i czerwonym pesto

Czyli pomysł na pizzę, 
gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne, 
a brakuje najważniejszego: 
sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, 
świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce ;)



ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 350 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.

dodatki:
  • 80 g ricotty
  • 50 g czerwonego pesto
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 80 g żółtego sera (np. ementalera)
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka drobno posiekanych listków bazylii
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
W miseczce mieszamy ricottę z pesto, bazylią i przyprawami wg uznania. Rozprowadzamy równo na podrośniętym cieście. Paprykę  kroimy w paski i chwilę podsmażamy na oliwie i przekładamy na pizzę. 
Mozzarellę i żółty ser ścieramy na tarce o grubszych oczkach (mozzarellę można pokroić w plastry) i posypujemy pizzę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st. 
Pieczemy ok. 25 minut w dolnej części piekarnika, aż spód będzie chrupiący, a ser na wierzchu roztopiony i lekko przyrumieniony. 

Smacznego :)




15 komentarzy:

  1. Ależ smacznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia :) Pizza bianca to jedna z moich ulubionych ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Taka puszysta mniam!

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta2/8/12

    Piękna pizza,już idę na zakupy do Lidl i zaraz zrobię taką dzieciom.Z ricottą i pesto na pewno jest smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. do pizzy wszystko pasuje ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda tak, że chce się ją od razu zjeść :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy3/8/12

    Im więcej oglądam tym bardziej cieknie mi ślinka - ale też im więcej oglądam tym mocniej zastanawiam się jakim cudem Twój mąż jest szczupły???? Ja też tak chce!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję :)
    Agato, Maggie - było naprawdę smaczna :)
    Madzialena - jestem całkowitym amatorem jeśli chodzi o zdjęcia, dlatego każdy pozytywny komentarz mnie ogromnie cieszy! dziękuję :)
    Pati, Paulina - z tego ciasta można zrobić diw pizze, wtedy będzie cienkie, ale ja wolę właśnie takie grubsze i puszyste :)
    Marta - moja córka też zjadła, choć za klasyczną pizzą nie przepada.
    Karmel-itko - to prawda i coś czuję, że prawdziwe eksperymenty na pizzy ciągle przede mną ;)
    miejskakuro - no właśnie...szkoda, że tylko mój mąż jest szczupły w tym związku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Justys, pizza bombowa..jem wlasnie ostatni kawalek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ricotta z pesto to musiało smakować

    OdpowiedzUsuń
  11. tak, to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy26/11/12

      A jaka średnica formy na pizzę?

      Usuń
    2. Piekę na blaszce do pizzy o średnicy 30 cm. Prostokątna klasyczna (ok. 23x29cm) też będzie dobra.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger