Pizza bianca z ricottą i czerwonym pesto
Czyli pomysł na pizzę,
gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne,
a brakuje najważniejszego:
sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego,
świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce ;)
ciasto:
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 350 g mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
dodatki:
- 80 g ricotty
- 50 g czerwonego pesto
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 80 g żółtego sera (np. ementalera)
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 3 łyżki oliwy
- kilka drobno posiekanych listków bazylii
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
W miseczce mieszamy ricottę z pesto, bazylią i przyprawami wg uznania. Rozprowadzamy równo na podrośniętym cieście. Paprykę kroimy w paski i chwilę podsmażamy na oliwie i przekładamy na pizzę.
Mozzarellę i żółty ser ścieramy na tarce o grubszych oczkach (mozzarellę można pokroić w plastry) i posypujemy pizzę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st.
Pieczemy ok. 25 minut w dolnej części piekarnika, aż spód będzie chrupiący, a ser na wierzchu roztopiony i lekko przyrumieniony.
Smacznego :)
Ależ smacznie wygląda...
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia :) Pizza bianca to jedna z moich ulubionych ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Taka puszysta mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Piękna pizza,już idę na zakupy do Lidl i zaraz zrobię taką dzieciom.Z ricottą i pesto na pewno jest smaczna.
OdpowiedzUsuńdo pizzy wszystko pasuje ;p
OdpowiedzUsuńciasto wygląda tak, że chce się ją od razu zjeść :) super :)
OdpowiedzUsuńIm więcej oglądam tym bardziej cieknie mi ślinka - ale też im więcej oglądam tym mocniej zastanawiam się jakim cudem Twój mąż jest szczupły???? Ja też tak chce!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńAgato, Maggie - było naprawdę smaczna :)
Madzialena - jestem całkowitym amatorem jeśli chodzi o zdjęcia, dlatego każdy pozytywny komentarz mnie ogromnie cieszy! dziękuję :)
Pati, Paulina - z tego ciasta można zrobić diw pizze, wtedy będzie cienkie, ale ja wolę właśnie takie grubsze i puszyste :)
Marta - moja córka też zjadła, choć za klasyczną pizzą nie przepada.
Karmel-itko - to prawda i coś czuję, że prawdziwe eksperymenty na pizzy ciągle przede mną ;)
miejskakuro - no właśnie...szkoda, że tylko mój mąż jest szczupły w tym związku ;)
Justys, pizza bombowa..jem wlasnie ostatni kawalek ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się! ♥
Usuńricotta z pesto to musiało smakować
OdpowiedzUsuńtak, to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńA jaka średnica formy na pizzę?
UsuńPiekę na blaszce do pizzy o średnicy 30 cm. Prostokątna klasyczna (ok. 23x29cm) też będzie dobra.
Usuń