Omlet pod rukolą, z papryką, oliwkami i camembertem
Omlet ma jedną wielką zaletę :)
Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki.
Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki.
Jest idealnym daniem w tzw. dniu czyszczenia lodówki,
co najczęściej ma miejsce przed urlopem.
A rukola sprawia, że zwykły omlet staje się choć trochę wykwintnym obiadem.
Na patelnię o średnicy 20 cm:
- 3 jajka
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- rukola
- paski czerwonej papryki, lekko podsmażone
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 2-3 suszone pomidory, pokrojone w paski
- ser camembert pokrojony na mniejsze kawałki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (trzepaczką lub mikserem), dodajemy po kolei żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę, pieprz i delikatnie łączymy.
Na rozgrzaną patelnię (można dać troszkę masła lub oliwy) wylewamy ciasto, zmniejszamy ogień ( ja smażę na "trójce" w skali od 1 do 10, przez ok. 3 minuty). Następnie przewracam delikatnie dwoma łopatkami na drugą stronę i na wierzch (czyli na popieczoną stronę) wykładamy paprykę, suszone pomidory, oliwki i camembert. Przykrywamy patelnię przykrywką i trzymamy na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i na górze układamy rukolę.
Smacznego :)
Kiedyś omlety zjadałam tylko i wyłącznie na słodko, najczęściej z dżemem. Teraz warzywa biorą górę i to one stają się dodatkiem.
OdpowiedzUsuńTwój omlet wygląda bardzo smakowicie. Rukola musi być! :-)
pysznie to wymyśliłaś
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tekstualna :)
Kocham rukolę!! A z omletem przyznam się szczerze jeszcze nie jadłam ;) Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPyszny!!! taka wersja VIP i moje VIP-y zachwycone. To moja druga przygoda z Bistro Mama. Gratuluję. Jest smaczek!!!
OdpowiedzUsuń