Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto francuskie z lemon curd

Czasami niewiele potrzeba do szczęścia :)
Do dość cierpkiego szczęścia, 
bo soku z cytryn do lemon curd nie żałowałam.
Przepis będzie wyjątkowo krótki :)

Ach, i jeszcze coś...
Nie wpadłam sama na to, że z ciasta francuskiego można zrobić tort.
Kiedy miałam 11 lat mama zabrała mnie ze sobą w sentymentalną podróż na Ukrainę.
Bardzo się wtedy bałam, żeby się nie zgubić, żeby na chwilę nie stracić mamy z oczu.
Pamiętam też, jak po męczącej podróży przysypiałam nad talerzem zupy 
i jak chwilę później słodko usnęłam w wielkim łóżku pod wielką pierzyną. 
I pamiętam tort z ciasta francuskiego, przyniesiony z cukierni. 
Pierwszy raz wtedy usłyszałam o cieście francuskim. 
Był przełożony kremem waniliowym i to jeden z tych smaków z podróży, 
który pozostał w mojej pamięci na zawsze. 




  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek LEMON CURD wg tego przepisu
  • owoce i cukier puder do dekoracji
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy dwa krążki o średnicy 20-22 cm. 
Ciasto, które nam pozostało delikatnie razem łączymy i z niego wycinamy trzeci krążek. 
Krążki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy po kolei, każde ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. 
Ostudzone przekładamy lemon curd, wciskając delikatnie wyrośnięte poduszeczki na cieście do środka. Środek górnego krążka również smarujemy kremem cytrynowym i układamy na nim owoce (jagody, borówkę amerykańską, jeżyny, maliny) i lekko przyprószamy cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze jest tuż po zrobieniu, gdy krążki francuskie nie zdążą jeszcze przesiąknąć kremem i pozostają kruche. 
Smacznego :)





18 komentarzy:

  1. Lemon curd musi byc kwasny - dobrze, ze nie zalowalas :) Pysznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z koleżanką stwierdziłyśmy, ze oczy z orbit wychodzą ;) ale i tak nam smakowało :)

      Usuń
  2. Mamo, pomysł fantastyczny! Ja dopiero co robiłam curd porzeczkowy, ale już zaraz mogłabym się wziąć za cytrynowy w towarzystwie francuskiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że z porzeczkowym francuskie ciasto chętnie by się połączyło :)

      Usuń
  3. Dlaczego w ten dzień, kiedy przygotowałaś te ciacha, nie mogłam być Twoją córką? Za lemon curd zabieram się już od jakiegoś czasu, ale nadal go nie zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam o każdej porze :))) A curd naprawdę polecam, niewiele jest osób, którym nie przypadnie do gustu.

      Usuń
  4. Wow! Fantastyczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chciałabym odrobiny takich słodko kwaśnych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  6. przyznam, że nigdy bym nie pomyślała o torcie z ciasta francuskiego.
    pyszności, wygląda cudownie.
    a do tego jest to słodkość, której serce nigdy nie pozwoli zapomnieć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kwaśne, to pewnie i orzeźwiające! Idealne na poniedziałkowy poranek w pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. te zdjęcia sprawiły, że zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie, czyli amatora-fotografa to wielki komplement! dziękuję :)

      Usuń
  9. Delicje! Dobry pomysł jak musimy zjeść coś słodkiego już i teraz:)Fajny blog, obserwuję

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger