Zupa krem z cukinii
Kolejny raz Olga wyczuwa moje kulinarne myśli na odległość :)
Przepis przysłała akurat wtedy, kiedy o kremie z cukinii nie przestawałam myśleć,
ale jeszcze nie zdążyłam skorzystać z wyszukiwarki w internecie.
Zachustowałam Franiołka i wybrałam się do warzywniaka po cukinie.
Zupa okazała się muślinowa, a jednocześnie bardzo sycąca.
Słowem - PYSZNA!
Podałam ją z plastrami grillowanej cukinii i groszkiem ptysiowym.
- 5 ziemniaków (dałam dwa)
- 4 szklanki bulionu
- 3 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 3-4 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Mmm, piękny ma kolor, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńO tak, i przyznaję, że dla koloru właśnie ograniczyłam ilość ziemniaków z przepisu :)
UsuńRewelacja! Znów narobiłaś mi smaka. Na cebulę i czosnek u mnie jeszcze za wcześnie, ale jak tylko Tymek mi pozwoli to krem cukiniowy na pewno się u mnie pojawi :)
OdpowiedzUsuńKasia, myślę, że śmiało możesz ją zrobić bez cebuli i bez czosnku :) Sprawdź, zawsze to coś nowego w monotonnym menu matki karmiącej :)
Usuńco za zdjęcia! pełne gracji.
OdpowiedzUsuńzupa? rewelacja.
właśnie się gotuje.... i już pachnie smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuńczym mogę zastąpić tymianek? wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że śmiało można dać bazylię lub kolendrę zamiast tymianku :)
UsuńA czy przez 5 minut smażenia czosnek się nie spali? ja bym go dodał pod koniec smażenia - chwilę przed zalaniem bulionem - będzie pewniej (czosnek nie zgorzknieje) - takie moje zdanie
OdpowiedzUsuńTrafna uwaga! Dokładnie tak robię, nigdy nie smażę czosnku razem z cebulą, dodaję właśnie pod koniec smażenia i jest to dla mnie oczywiste, ale fakt - z przepisu to nie wynika. Przepis nie jest mój i nie ingerowałam zbytnio w treść, ale wzmiankę o czosnku wprowadzę :)
UsuńZachustowałam Franiołka,no ja nie mogę...;-)
UsuńBardzo pyszna zupka :) Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała!
UsuńUgotowałam ją dzisiaj, wyśmienita! (Dodałam do niej pół średniej marchewki, nieco pietruszki i selera i zamiast tymianku, którego nie miałam, dodałam majeranku oraz mielonego kminku, efekt wspaniały)
OdpowiedzUsuńPS. Aha, też dałam 2 ziemniaki, lepiej... dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też dodam marchewkę i pietruszkę :) Pozdrawiam!
UsuńZazdroszczę ludziom, którzy potrafią tak ładnie podawać jedzenie i jeszcze dobrze je sfotografować. Mi gotowanie w smaku wychodzi raczej dobrze, ale jestem anty-mistrzem estetyki na stole. Oczarował mnie szczególnie sposób prezentacji śmietany (: Dziś spróbuję przyrządzić tę zupkę, bistromamo narobiłaś mi smaka (: Ciekawe co na to powiedzą moje dzieci.
OdpowiedzUsuńU mnie dziś bardzo podobna, zamiast cukinii - brokuły :) Nie zawsze tak wszystko wygląda i nie zawsze tak jest podane :) Chociaż nie ukrywam, lubię jak oczy też jedzą :) Mam nadzieję, że zupa będzie Wam smakować :)
UsuńZupkę zrobiłam jednak przesadziłam chyba z ilością ziemniaków (3 bardzo duże) i wyszedł krem z ziemniaków. Niestety niezbyt smaczny:(
OdpowiedzUsuńAle zanim nie użyłam blendera wszystko mi bardzo smakowało, potem niestety zginał smak cukinii:( ale będę miała nauczkę na przyszłość:)
Pozdrawiam!
Właśnie zrobiłam i nie mogę przestać podjadać.
OdpowiedzUsuńChoć całkiem zapomnialam o czosnku i zamiast świeżego tymianku dodałam suszony.
Bardzo mnie to cieszy, a dzięki temu, że ktoś komentuje przepisy. o których sama zapomniałam, to i ja mam pomysł na zupę na weekend :) A tymianek - bez znaczenia czy suszony czy świeży :) Pozdrawiam!
UsuńTo jest jedna z ulubionych zup mojego męża! Dawno nie robiłam i wczoraj jak zobaczyłam na targu cukinie od razu pomyślałam o tej zupie! A więc dzisiaj na obiad zupa z cukini!!!😀
OdpowiedzUsuńU mnie też była kilka dni temu :)
Usuń