Zapiekanka chłopska z rozmarynem
Bardzo lubię od czasu do czasu
takie siermiężne danie zaserwować na obiad.
I bardzo lubię, kiedy zapach rozmarynu unosi się w domu :)
- 8-10 średnich ziemniaków
- 2 pętka dobrej kiełbasy (np. jałowcowej)
- 2 cebule
- 8-10 plastrów wędzonego boczku
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 jajko
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę siekamy w piórka i lekko dusimy na łyżce masła. Formę do zapiekania wykładamy plastrami boczku. Przestudzone ziemniaki kroimy na plastry i połowę wykładamy na boczek. Przykrywamy ziemniaki podsmażoną cebulką i nakładamy drugą połowę ziemniaków pokrojonych w plastry. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i polewamy zapiekankę.
Na wierzchu układamy ok. 8 cm kawałki kiełbaski nacięte w szyszkę oraz gałązki rozmarynu.
Wkładamy na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego :)
Na wierzchu układamy ok. 8 cm kawałki kiełbaski nacięte w szyszkę oraz gałązki rozmarynu.
Wkładamy na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego :)
Mąż był pewnie w samym niebie...
OdpowiedzUsuńMuszę też swojego uszczęśliwić :)
O tak :)
Usuńmojego męża w sumie uszczęśliwia każdy mięsny obiad :)
Siermiężne mówisz, ale jakie dobre...! Kiełbaskę ponacinałaś tak ładnie, że w pierwszym momencie zastanawiałam się co to za warzywo:)
OdpowiedzUsuńMój tata byłby zachwycony :) Sama lubię nieraz zjeść coś takiego :) Świetnie wygląda tak ponacinana kiełbaska :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJakiej śmietany użyłaś, kwaśnej czy słodkiej i czy można dodać zwykłą kiełbasę polską zamiast jałowcowej?
Pozdrawiam
migotka333
hej migotko :)
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18 %, a kiełbaska każda inna będzie też dobra. Pisząc w przepisie "dobrej kiełbaski" miałam na myśli, żeby nie była to najtańsza z supermarketu :)
pozdrawiam!
I mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na takie danie, a zapach rozmarynu jest wręcz boski. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńA kiełbaskę czy na grilla czy do zapiekanki nacinam w ten sposób od zawsze i szczerze zaskoczyły mnie komplementy w tym względzie ;)
Witam.
OdpowiedzUsuńchętnie zrobie to na dzisiejszy obiadek, ale mam problem z tą śmietaną bo nie mogę z przepisu domyslic sie ile jej mam użyć czy dobrze mysle ze 1 i 3/4 szklanki?? proszę o odpowiedz
Pozdrawiam
Oczywiście 3/4 szklanki śmietany. Wkradł mi się błąd przy pisaniu i nie wyłapałam tego, ale dzięki takim pytaniom jak Twoje mogę na bieżąco redagować przepisy. dziękuję za czujność i już poprawiam!
Usuńsuper blog świetne przepisy i piękne zdjęcia:) będę tu częstym gościem:)
OdpowiedzUsuńAsia
Bardzo smaczne. Moim dzieciom bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńMężowi także.
Bardzo mi miło!
UsuńJutro to cudo bedzie na moim stole .Pojade tylko wczesnie rano do polskiego sklepu,po dobra kielbase (26mil w jedna strone ) ,ale Poswiece sie ,bo juz widze "slinotok " u mojego meza jak to zobaczy i bedzie degustowal.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pozostaje mi życzyć smacznego! Pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń