Torcik naleśnikowy II
Naleśniki robiłam w pędzie, w upale i przy zmęczonym dziecku.
Nie myślałam o zdjęciach i o blogu.
Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad,
zamiast go zjeść - sięgnęłam po aparat.
Przekrój okazał się bardzo fotogeniczny :)
Chciałam całość zalać musem truskawkowym,
ale pech chciał, że zepsuł się mój robot kuchenny,
mam tylko nadzieję, że nie na amen.
Jak dołożę do tego pękniętą oponę w wózku
i kilka mniejszych niefortunnych drobiazgów,
to mogę się tylko cieszyć, że mamy już 5 lipca,
bo wczorajszy dzień absolutnie nie był moim dniem ;)
Powtórzyłam całość z tego przepisu.
Tym razem naleśniki smażyłam na większej patelni (średnica 27 cm) i wyszło mi 8 placków (dałam 5, z pozostałych zrobiłam zwykłe naleśniki).
Naleśniki:
Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy.
Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.
Ser:
Gotowe placki naleśnikowe przekładamy serem, na każdej warstwie układamy pokrojone na plasterki truskawki.
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1szklanka mleka
- 1szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 50 g roztopionego masła.
Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy.
Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.
Ser:
- 2 kostki (1/2 kg) białego sera
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- ok. 30 dag truskawek do przybrania
Gotowe placki naleśnikowe przekładamy serem, na każdej warstwie układamy pokrojone na plasterki truskawki.
o tak, bardzo fotogeniczny to torcik!:-)
OdpowiedzUsuńmi się taki torcik podoba :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie miksownia ciasta na naleśniki :)
OdpowiedzUsuńUsciski, Patula.
Smacznego Kochana :)))
Usuń