Tartaletki z kremem jagodowym
Uwielbiam jagody.
I jak widać poniżej, nie tylko ja :)
Ciasto:
na 6 tartletek
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 15 dag zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formy do tartaletek, nakłuwamy widelcem spody i pieczemy 15-20 min. (do złotego koloru) w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
krem:
- 150 g serka mascarpone (może też być serek homogenizowany)
- 200 g śmietanki kremówki (mały kubek)
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
- 1 szklanka jagód
Pół szklanki jagód miksujemy w blenderze. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dalej ubijając dodajemy serek i mus jagodowy.
Musu jagodowego dodajemy taką ilość, aby uzyskać odpowiadający nam kolor kremu na babeczkach. Krem wyciskamy za pomocą szprycy na podpieczone spody i ozdabiamy pozostałymi jagodami.
Smacznego :)
mmmm wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają, i te urocze piegi z jagód :)
OdpowiedzUsuńNo i Malutkie Rączki pałaszujące tartaletkę są najlepszą rekomendacją :)
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńJuż w zeszłym tygodniu przymierzałam się do zakupu jagód. Po przeczytaniu/zobaczeniu tego posta nie mam już żadnych wątpliwości, jaki zrobić z nich przepyszny użytek :P
OdpowiedzUsuńDaj, daj, daj!
OdpowiedzUsuńwspaniałe! a jak genialnie prezentują się w takich małych łapkach:D
OdpowiedzUsuńTartaletki super ale te małe rączki całe bym schrupała ;) Już zapomniałam jak to było jak Julka była taka malutka :)Buziaki
OdpowiedzUsuńUrocze zdjęcia, nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPorywam jedną, przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńteż chciałabym takie ciacho!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nie mogłabym się im oprzeć! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki i pyszne smaki :) Z pozdrowieniami :)
OdpowiedzUsuńpychotkowe :)
OdpowiedzUsuńBoskie! anielskie! zapraszam do mojej Akcji Słodkie Wakacje. Pyszotki!! pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziekuję!
UsuńBabeczki faktycznie były pyszne i do tego ładnie się prezentowały, ale było ich tylko 6 :) następnym razem zrobię więcej :)
Maleńkie rączki są idealne do takich zdjęć i cieszę się, że Hania z ochotą pozuje, ale nie dłużej niż 5 minut, bo od razu chce podjadać.
Dziękuję za zaproszenie do akcji, zgłosiłam się chyba w sobotę, ale nie dokończyłam formalności :)
Dziękuję raz jeszcze za słodkie komentarze!
Justyna
Wyglądają super, kocham jagody! szkoda tylko, że tyle sobie za nie życzą na targu..
OdpowiedzUsuńu nas 8 zł za litr, nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w tamtym roku były chyba droższe.
UsuńJeszcze z dwa razy kupię na pewno :)
wyglądają przeuroczo.
OdpowiedzUsuńjagody są bardzo wakacyjne. i widzę, że masz
w domku amatora takich pysznych babeczek ;]
bo kto by się nie skusił?!
Genialne to chyba mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńPiękne i dokładnie takie jakich szukałam! Tylko, że ja wolałabym zrobić tartę z kremem jagodowym, czy wiesz może jakie mniej więcej proporcje składników powinnam użyć, by pokryć nimi tradycyjny spód do tarty - ok. 26 cm ?
OdpowiedzUsuńNa formę o średnicy 26-27 cm przepis na kruche ciasto mam pod tym adresem:
Usuńhttp://bistromama.blogspot.com/2011/07/tarta-z-kremem-waniliowym-i-borowka.html
Skopiuj adres do przeglądarki lub wejdź poprzez menu, wybierając "borówki".
A kremu powinno Ci wystarczyć z tego przepisu, bo mi go trochę zostało i wyjedliśmy z miski łyżeczkami :)
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
UsuńPozdrawiam ;)
Wyglądają cudownie! Mascarpone, kremówka i jagody - nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuń