Tarta ze świeżym szpinakiem i sadzonym jajkiem
Mam słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności.
I choć wolę tarty na kruchym cieście,
to częściej zastępuję je gotowym francuskim.
Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja,
nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu,
polecam z TEGO PRZEPISU
- opakowanie ciasta francuskiego lub spód kruchy domowej roboty
- 200-250 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 250 g ricotty
- 100 g gęstej śmietany
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i siekamy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekany szpinak, dusimy aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ricottę mieszamy ze śmietaną i 2 jajkami i śmietaną. Dodajemy masę do szpinaku i łączymy. Masę wylewamy na ciasto francuskie lub podpieczony kruchy spód. Pieczemy w 180 st. ok. 30 minut.
Ricottę mieszamy ze śmietaną i 2 jajkami i śmietaną. Dodajemy masę do szpinaku i łączymy. Masę wylewamy na ciasto francuskie lub podpieczony kruchy spód. Pieczemy w 180 st. ok. 30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia na środek tarty wbijamy jajko i dajemy pomidorki koktajlowe.
Jeśli robimy tartę na cieście francuskim, to na ostatnie minuty przed końcem włączamy tylko dolne grzałki.
Ślicznie wygląda! Zwłaszcza to jajeczko w środku :) Ale mam ochotę!
OdpowiedzUsuńTak pięknie wyglada, że na pewno zniknęła w oka mgnieniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo lubie tarty. Twoja wyglada przepieknie i pysznie :))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda z tym jajeczkiem na środku. Szpinak uwielbiam, więc z pewnością by mi taka tarta zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńJa też wolę na kruchym cieście. Tarta wygląda obłędnie. Na pewno smakowała wyśmienicie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo tak! to danie mnie przekonuje:) przez ekran czuję jak smakuje...
OdpowiedzUsuńAch, piękna! Już mi synapsy pracuja co by tu zrobić żeby to zrobić.... bez nabiału i białej mąki...! Wspaniałości, dziekuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty, wyobraźnia nie ma granic !
OdpowiedzUsuńTo będzie pyszne :) zabieram się do roboty!
OdpowiedzUsuńAconsriesgi Brody Fokused https://wakelet.com/wake/Wy6RhqK4BUUBcMxuzsKP4
OdpowiedzUsuńgritapbrownez