Sałatka curry z ryżem i kiełkami fasoli mung
Przepis od osoby wyjątkowej, bo od Przyjaciółki przez naprawdę duże P.
Znamy się już prawie 20 lat i choć nasze drogi się rozeszły,
mieszkamy w różnych miastach, to kontakt trwa i mam nadzieję,
że trwać będzie do końca świata i o jeden dzień dłużej.
Dom rodzinny mojej Przyjaciółki przez długi okres był moim drugim domem.
Nigdy i nigdzie nie czułam się tak dobrze jak tam,
i nigdy od obcych ludzi nie zaznałam tyle szczerej serdeczności.
I w tym domu po raz pierwszy zajadałam się sałatką curry z ryżem :)
- 1 torebka ryżu
- 1 mieszanka meksykańska Bonduelle lub Pudliszki (czyli: kukurydza, groszek, papryka, ew. marchewka)
- 1 mała puszka czerwonej fasolki
- 1 mała puszka kiełków fasoli Mung
- 2 jajka
- 4-5 średnich korniszonów
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (najczęściej 15 minut). Korniszony i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, a zawartość puszek lub słoiczków odsączamy.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, dodajemy majonez (ew. pół na pół z jogurtem naturalnym) i curry. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)
podoba mi się to połączenie :) zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować - koniecznie !!
OdpowiedzUsuńGosia