Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka curry z ryżem i kiełkami fasoli mung


Przepis od osoby wyjątkowej, bo od Przyjaciółki przez naprawdę duże P.
Znamy się już prawie 20 lat i choć nasze drogi się rozeszły, 
mieszkamy w różnych miastach, to kontakt trwa i mam nadzieję, 
że trwać będzie do końca świata i o jeden dzień dłużej. 
Dom rodzinny mojej Przyjaciółki przez długi okres był moim drugim domem. 
Nigdy i nigdzie nie czułam się tak dobrze jak tam,
 i nigdy od obcych ludzi nie zaznałam tyle szczerej serdeczności.
I w tym domu po raz pierwszy zajadałam się sałatką curry z ryżem :)





  • 1 torebka ryżu
  • 1 mieszanka meksykańska Bonduelle lub Pudliszki (czyli: kukurydza, groszek, papryka, ew. marchewka)
  • 1 mała puszka czerwonej fasolki
  • 1 mała puszka kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  •  4-5 średnich korniszonów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (najczęściej 15 minut). Korniszony i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, a zawartość puszek lub słoiczków odsączamy.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, dodajemy majonez (ew. pół na pół z jogurtem naturalnym) i curry. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. podoba mi się to połączenie :) zapisuję do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/12/12

    Muszę wypróbować - koniecznie !!
    Gosia

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger