Maślane ciasteczka z żurawiną i migdałami
Co zrobić na szybko kiedy koleżanki z pracy zapowiedzą się z wizytą?
Nie miałam jak wyjść na zakupy, padał deszcz, mąż w pracy...
ale jak zwykle nie zawiodła mnie moja szafka z bakaliami :)
ale jak zwykle nie zawiodła mnie moja szafka z bakaliami :)
Sprawdziłam co mam i co do czego pasuje.
Żurawina i migdały - o tak, duet idealny!
Żurawina i migdały - o tak, duet idealny!
Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną"
i tak trafiłam na ten przepis.
i tak trafiłam na ten przepis.
Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach!
Przepis z moimi zmianami, czyli cukier brązowy zamiast cukru pudru, dodałam także posiekane migdały.
- 175 g masła
- 75 g cukru pudru (dałam cukier brązowy)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki
- 45 g siekanej suszonej żurawiny
- 50 g posiekanych migdałów
Masło ucieramy i dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,sól i ucieramy do białości.
Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy żurawinę i migdały.
Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min.
Następnie wyjmujemy i kroimy w 5-6 mm plasterki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-12 min w 200 st.
Mimo, że nie przepadam za żurawiną i migdałami, to wyglądają na tyle smakowicie, że na pewno skusiłabym się ;)) przepis trafia u mnie w kolejkę ;))
OdpowiedzUsuńŻurawinę najchętniej dodawałabym do wszystkiego co możliwe. Ciasteczka proste i jestem pewna, że smaczne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:) aż chce się ciasteczko schrupać:D
OdpowiedzUsuńCicha i Agata - dwa komentarze i dwa różne zdania o żurawinie :) Świat byłby nudny bez różnych gustów. Ja zdecydowanie z tych co żurawinę wszędzie i w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPaulina - w mojej opinii smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)
ja co najwyżej z mięsem ;))) ps. a ile mniej więcej tych ciastek wyszło?
UsuńWyszło ok. 25 sztuk (tyle co na talerzyku, czyli 15 i niecałe drugie tyle schowane do puszki):)
UsuńJeżuniu !!! Ciasteczka są wspaniałe. Zrobiłam je trochę dla spróbowania, trochę z powodu jesiennej chandry, a tu okazały się objawieniem dla mojego podniebienia. Teraz muszę spróbować z orzechami. Fantastyczne. Większą ilość na pewno zrobię na najbliższą imprezę w przedszkolu :)
OdpowiedzUsuńOne rozpływają się w ustach i są jednymi z nielicznych, które lubię powtarzać :) Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńZdecydowanie warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwykorzystałam dziś Twój przepis na ciasteczka dla Mikołaja - mam nadzieje że On tak jak ja lubi żurawinę ;)
OdpowiedzUsuńps. umieszczam na blogu :)
pozdrawiam
Przepis wygląda smakowicie:) Czy świeża żurawina też się nada? A jak długo można je przechowywać? Zastanawiam się czy już ich nie upiec na święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Witaj, nie wiem dlaczego umknął mi ten komentarz wcześniej. Świeżej żurawiny nie dawałabym, wydziela sok... bardziej do ciasta ucieranego, drożdżowego, ale do ciastek chyba bym nie zaryzykowała, ale to nie znaczy, że mam rację :)
Usuńja na prawie identyczny przepis trafiłam na dziecisawazne.pl z samą żurawiną. dodałam sezam i zarodki pszenne :) pycha!
OdpowiedzUsuńmuszę się przyznać, że często z tego przepisu korzystam i piekę te przepyszne ciasteczka. Czasami migdały zastępuję orzechami włoskimi też pyszne. Ostatnio piekłam je w środę na urodziny mojej córci, ale nie włożyłam ciasta do zamrażalnika tylko do lodówki (chyba z dwie godziny tam siedziało), potem je rozwałkowałam i wykrawałam foremkami do pierników w kształcie serca. Też się da
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć ; ) ja te ciastka tez bardzo lubię :)
UsuńIle ciasteczek wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńWychodzi ok. 25-30 sztuk.
UsuńA można nie dawac mleka?
OdpowiedzUsuńMożna, mleka jest tak niewielka ilość, że nie powinno zrobić to róznicy. Ewentualnie można dodać troszkę wody.
UsuńZrobione i wpisane na stałe do kuchennego zeszytu... Pyszne, kruchutkie, maślane i co równie ważne da się je robić z nowym pokoleniem kuchareczek :)
OdpowiedzUsuńGosia
Mnie właśnie te małe łapki pomagały :) A ciastka bardzo lubię, robiłam też wersję z suszonymi morelami i kardamonem :)
UsuńA jak długo mogą leżakować? Można upiec 4-5 dni np. przed świętami?
OdpowiedzUsuńTak, można spokojnie upiec kilka dni wcześniej :)
Usuń