Tarta na kruchym cieście z brokułami
W końcu znalazłam chwilkę na zrobienie kruchego ciasta do tarty.
Opłacało się :)
Czarnuszka i żółty ser dodały ciastu fantastycznego aromatu.
Śmietanowy środek idealnie skomponował się z delikatnym w smaku brokułem.
Ale jeśli nie będziecie używać czubricy - nie żałujcie innych przypraw.
W przeciwnym wypadku tarta będzie mdła,
a przecież nie o to w takich lunchowo-obiadowych potrawach chodzi :)
spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 10 g startego żółtego sera
- sól
- ew. łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st.
oraz:
- 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
- 3 jajka
- 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
- sól, pieprz
- czubrica
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze.
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem.
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego :)))
Bardzo mi sie podoba! Dodatek czarnuszki do ciasta bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie, pysznie!
OdpowiedzUsuńAlbsolutnie piękna i pyszna! Jakiś czas temu robiłam również specjalnie na bloga, bo ilekroć ją robiłam, to nie zdążyłam uchwycić, tak szybko była zjedzona :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wytrawne tarty :)
OdpowiedzUsuńJa się tak przymierzam do tej czubricy bo dużo chwalących ale jaki ona ma właściwie smak jest do czego ją porównać?Trata pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCzubrica jest mieszanką przypraw, ale je głównym składnikiem jest cząber. Poza tym w skład mogą wchodzić: cebula, czosnek, nać pietruszki, bazylia, oregano, lubczyk, pieprz czarny, sól. Jest też czubrica czerwona (bardziej pikantna), w skład której dodatkowo wchodzi papryka.
UsuńUżywam jej bardzo często do wielu potraw, więc może przewijać się na blogu jeszcze wiele razy :) Wyglądem zielona czubrica przypomina mi majeranek. Naprawdę polecam, warto mieć tę przyprawę w domu.
Anna A-G - to również moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMaggie - czarnuszka jest bardzo aromatyczna, gubi się co prawda w cieście, ale aromat pozostaje wyczuwalny.
mojeprzetwory - było pysznie :) wczoraj zjadłam ostatni kawałek i już myślę z czym zrobić następną :)
Bon Appetit! - ja zdążyłam, ale niejednokrotnie mój mąż dostaje szału jak nie może jeść bo trzeba zrobić zdjęcie, a później dostaje biedny danie ładnie podane, ale za to odgrzane w mikrofali ;)
Brenia - ja również uwielbiam i mam wrażenie, że pomysłów na wytrawne jest nieskończenie wiele. Baza to spód i środek, najłatwiej jajka + śmietana, cala reszta to już dzieło naszej wyobraźni.
wspaniała. zdecydowanie cudowna~!
OdpowiedzUsuńi bardzo wakacyjna.
pycha, uwielbiam brokuły. Moje weekendowe danie!!!
OdpowiedzUsuńwszystkie moje smaki w jednym daniu:)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia, ciekawe przepisy! bede zagladac! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń