Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta na kruchym cieście z brokułami

W końcu znalazłam chwilkę na zrobienie kruchego ciasta do tarty.
Opłacało się :)
Czarnuszka i żółty ser dodały ciastu fantastycznego aromatu.
Śmietanowy środek idealnie skomponował się z delikatnym w smaku brokułem. 
Ale jeśli nie będziecie używać czubricy - nie żałujcie innych przypraw. 
W przeciwnym wypadku tarta będzie mdła, 
a przecież nie o to w takich lunchowo-obiadowych potrawach chodzi :)



spód:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 10 g startego żółtego sera
  • sól
  • ew. łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. 
Nakłuwamy widelcem i pieczemy  w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st.

oraz:
  • 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
  • 3 jajka
  • 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
  • sól, pieprz
  • czubrica
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. 
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. 
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto. 
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :)))



12 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba! Dodatek czarnuszki do ciasta bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się ciekawie, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Albsolutnie piękna i pyszna! Jakiś czas temu robiłam również specjalnie na bloga, bo ilekroć ją robiłam, to nie zdążyłam uchwycić, tak szybko była zjedzona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie wytrawne tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się tak przymierzam do tej czubricy bo dużo chwalących ale jaki ona ma właściwie smak jest do czego ją porównać?Trata pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubrica jest mieszanką przypraw, ale je głównym składnikiem jest cząber. Poza tym w skład mogą wchodzić: cebula, czosnek, nać pietruszki, bazylia, oregano, lubczyk, pieprz czarny, sól. Jest też czubrica czerwona (bardziej pikantna), w skład której dodatkowo wchodzi papryka.
      Używam jej bardzo często do wielu potraw, więc może przewijać się na blogu jeszcze wiele razy :) Wyglądem zielona czubrica przypomina mi majeranek. Naprawdę polecam, warto mieć tę przyprawę w domu.

      Usuń
  6. Anna A-G - to również moje smaki :)

    Maggie - czarnuszka jest bardzo aromatyczna, gubi się co prawda w cieście, ale aromat pozostaje wyczuwalny.

    mojeprzetwory - było pysznie :) wczoraj zjadłam ostatni kawałek i już myślę z czym zrobić następną :)

    Bon Appetit! - ja zdążyłam, ale niejednokrotnie mój mąż dostaje szału jak nie może jeść bo trzeba zrobić zdjęcie, a później dostaje biedny danie ładnie podane, ale za to odgrzane w mikrofali ;)

    Brenia - ja również uwielbiam i mam wrażenie, że pomysłów na wytrawne jest nieskończenie wiele. Baza to spód i środek, najłatwiej jajka + śmietana, cala reszta to już dzieło naszej wyobraźni.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała. zdecydowanie cudowna~!
    i bardzo wakacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, uwielbiam brokuły. Moje weekendowe danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkie moje smaki w jednym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekne zdjecia, ciekawe przepisy! bede zagladac! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger