Tarta a'la caprese
Zrobiona na szybko, z tego co w lodówce.
Ale trio mozzarella - pomidory - bazylia nie zawodzi chyba nigdy :)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 duże pomidory
- 1 mozzarella (100-125 g)
- bazylia suszona
- listki świeżej bazylii
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je suszoną bazylią. Zostawiamy ok. 5-7 cm ciasta z każdej strony, w środku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a na niej pokrojone pomidory (dwie warstwy). Można ułożyć też jak klasyczną sałatkę caprese, czyli na przemian plastry pomidorów z plastrami sera. Boki ciasta zawijamy do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 25-30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Tarta jest smaczna i na ciepło, i na zimno.
Podałam ją z sałatką z masłowej sałaty, rzodkiewki i zielonego ogórka z sosem winegrette.
Śliczna!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Pięknie wygląda! I kusi na całego!
OdpowiedzUsuńtakie sprzątanie w lodówce daje najlepsze efekty:)
OdpowiedzUsuń