Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałata z gruszką i złotym lazurem


Jak radzicie sobie z obiadami w takie upały?
U mnie najczęściej kończy się na dużej ilości sałaty i kilku grzankach.
Wszystko, byle nie włączać piekarnika.
Każdy zaoszczędzony stopień Celsjusza jest ważny :)



składniki:

proporcje wg uznania

  • mix sałat
  • ser złoty lazur
  • gruszka
  • posiekane orzechy laskowe 
  • rodzynki
Sałaty myjemy i suszymy. Ser rozdrabniamy w palcach lub kroimy w kostkę, Gruszkę razem ze skórką kroimy na plasterki, orzechy na dwie lub cztery części. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi grzankami.

sos:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (dałam pół na pół oleju i oliwy)
  • szczypta soli
  • ew. drobno posiekane świeże ulubione zioła lub mix suszonych ziół do sałatek

W słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Tuż przed polaniem sałaty do sosu możemy dodać suszone zioła lub drobno posiekane świeże. 


3 komentarze:

  1. Anonimowy30/6/12

    Uwielbiam połączenie gruszka i ser lazur.
    beata

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie obiady są... tak jakby ich nie było xd
    każdy łapie z lodówki to, na co ma ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy gruszki w occie marynowane dałyby głębszy smak

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger