Puszysty sernik na zimno z lemon curd
Ciasto idealne na lato,
bo bardzo orzeźwiające w smaku,
a połączenia smaku kremowego serka,
delikatnego kremu cytrynowego
i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami.
W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej,
to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty.
Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego,
że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta.
Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.
To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek,
którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!
I mężowi mojemu również dziękuję!!!
Za to, że potrafi słuchać i za wsparcie,
które wyraził tym razem nie w słowach,
ale w formie pewnego gadżetu, który mam nadzieję
wniesie nową jakość do dotychczasowego mojego blogowania.
spód:
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
- 2 szklanki mocno pokruszonych kakaowych ciastek (np, Łakotek)
- 6 łyżek stopionego masła
Skruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem i taką masą wykładamy dno i boki tortownicy (można tortownicę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, ale wystarczy wysmarować dno i boki masłem). Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
masa śmietankowo-serowa:
- 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
- 500 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
Jak puszysty, to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńjest, jeszcze jeden, ostatni. Za chwilę przychodzi do mnie koleżanka. Która z Was będzie pierwsza? :)
UsuńWyglada przepysznie. Mam wlasnie w szafce sloiczek lemon curd... :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Jeśli wcześniej nie wykorzystasz inaczej, to z sernikiem tworzy duet doskonały!
UsuńHa,ha,ha!!! O masz!!! Po Twoim poście z lemon curd stwierdziłam, że w końcu trzeba wypróbować i w sobotę popołudniu zabrałam się za.... http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Sernik-z-lemon-curd.html
OdpowiedzUsuńLemon curd - super, ale najbardziej smakowało mi świeżo zrobione, pychota!
Miałam robić dokładnie z tego przepisu, ale stwierdziłam, ze nie będę bardziej podnosić temperatury w domu rozgrzanym piekarnikiem ;) szybko podpiekłam spód, a ser zrobiłam na bazie innego przepisu. Ten pieczony na pewno jeszcze przede mną :)
UsuńSzczerze mówiąc sam sernik jakoś bardzo mnie nie porwał - jadałam już lepsze, nawet z przepisów na moich wypiekach - z resztą nawet jak czytałam przepis to był dość "ubogi", ale postanowiłam spróbować. Jeśli idzie o lemon curd, robiłam dokładnie z tamtego przepisu i jak dla mnie był trochę za słodki - o ile na świeżo zrobiony, trochę przestudzony, bardzo mi smakował(!!!!), tak na drugi dzień już za bardzo "lukrowy" dla mnie był, bo słodycz mocno się przebiła. Nie mniej jednak na pewno sam lemon curd zrobię, tylko nie z taką ilością cukru jak tam...
UsuńPewnie lemon curd zrobię z Twojego przepisu ;) bo u Dorotus przy serniku było 110g cukru na 1 jajo i sok mniej więcej z pół cytryny, a u Ciebie cukru niewiele więcej na 3 jaja i 3 cytryny...
UsuńRzadko zdarza się, żebym zachowała w przepisie taką ilość cukru, jak a została podana. Najczęściej zmniejszam o mniej więcej 1/3. W tym przepisie na lemon curd jest idealnie. Smak cytryny jest wyraźny, ale na tyle osłodzony, że nie wyciska łez ;)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda nieziemsko smacznie! Pychota Piękny Przepis zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńkapitalny serniczek, wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńBardzo puszysty ,wygląda na bardzo leciutki.Fajny pomysł ,na zimno jeszcze nie robiłam z dodatkiem lemon więc wypróbuję ten przepis z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńo rany! wygląda tak pięknie...
OdpowiedzUsuńAle cudo! Ja chyba dziś oszaleję :) Ale mam ochotę na sernik :) No nic, chyba będzie trzeba na wieczór zaszyć się w kuchni... :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne połączenie :) uwielbiam lemon curd!
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że to może być jedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń