Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczone młode ziemniaki z camembertem i masłem ziołowym

Na młode ziemniaki czeka chyba każdy. 
Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, 
jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, 
może gdzieś już będą młode ziemniaki....
Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, 
świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka.
Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. 

Młode ziemniaki są delikatne i mają słodkawy smak, 
który aż grzech  zdominować innym aromatem, 
ale czasami warto spróbować :)



  • 6 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 125 g masła
  • ulubione zioła (u mnie czubrica, świeży koperek, świeża natka pietruszki)
  • ew. ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów sera camembert
Ziemniaki myjemy i osuszamy, możemy je delikatnie oprószyć solą. 
Każdą sztukę zawijamy osobno w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
W czasie, kiedy ziemniaki się pieką,  miękkie masło ucieramy z ziołami, przyprawami i ew. z czosnkiem. 
Po mniej więcej 40 minutach rozwijamy jednego ziemniaka z folii i nożem sprawdzamy czy jest miękki w środku, jeśli nie - pozostawiamy w piekarniku wszystkie tak długo, aż będą całkowicie miękkie. 
Kiedy są już upieczone, odwijamy delikatnie folię, nożem robimy nacięcie i do  każdego ziemniaka dajemy po mniej więcej łyżeczce ziołowego masełka, a na koniec wkładamy plaster sera.
Zapiekamy jeszcze chwilę, tak aby masło i ser mogły się roztopić.

Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. ciekawa propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mojego męża to propozycja idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi zrobiłaś smaka na takie ziemniaki! dodaję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj sama chętnie bym je zjadła ;) ale nie mam w domu ziemniaków :(

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne danie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam dziś, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger