Pavlova z mascarpone i truskawkami
W tym przypadku jakikolwiek komentarz jest zbędny.
Przebierałam nogami, tak czekałam na ten deser.
Ale już jest! Tzn. już go nie ma..., bo dziś zniknęły ostatnie dwa kawałki ;)
Przepis na bezę pochodzi Moich wypieków, zmniejszyłam tylko trochę proporcje.
beza:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż nie będzie "zgrzytał". Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg. Odrysowałam od głębokiego talerza (średnica 22 cm). Wykładamy na niego masę białkową. Możemy całość wyrównać lub boki zrobić wyższe, a środek niższy (wybrałam drugą opcję). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny i studzimy w uchylonym piekarniku.
krem:
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilkę i dodajemy kilka zmiksowanych truskawek.
Schłodzony krem i truskawki wykładamy na bezę najlepiej tuż przed podaniem.
Pięknie Ci to wyszło. Zwłaszcza ta beza....mniam.
OdpowiedzUsuńBeza wygląda obłędnie! Przepiękna!!!
OdpowiedzUsuńrety, jaka ona śliczna i jak strasznie kusi!:-)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo! Z bezami mam już kilka przygód za sobą i nie ukrywam, że ta wyszła mi taka jaką miałam w wyobraźni :) Pozdrawiam
UsuńTo tak jak u mnie - pierwszy raz dawno temu się spaliła. Następna spłynęła z papieru do pieczenia. Ale zapowiada się znakomicie!!! :D
UsuńMoja będzie z jeżynami i czerwonymi porzeczkami.
DZIĘKUJĘ ZA SUPER PRZEPIS :*
Bajeczne...! Jak ty na to znajdujesz czas??? :)
OdpowiedzUsuńZwykle podczas snu :) i to bynajmniej nie mojego :)))
UsuńAleż piękna beza! :) Zjadłabym ją całą z marszu! :)
OdpowiedzUsuńCóż to za cudo :)fantastycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pavlovą ..... ta z truskawkami jest idealna:)
OdpowiedzUsuńobłędna! a ten truskawkowy środek dodaje uroku i smaku całości:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńTakiemu deserowi ciężko się oprzeć.
piękna!
OdpowiedzUsuńObłędna!!! Musze w koncu sprobowac taka zrobic, na Boze Cialo bedzie deser jak znalazl
OdpowiedzUsuńZa mocno mi sie przepiekla ale to nie szkodzilo , mega pycha wyszla od razu
UsuńTo pewnie zależy od piekarnika, na pewno można ją suszyć na mniej niż 150 st.
UsuńCieszę się, że smakowała :)
On jest przecudna! Muszę się dowiedzieć jak smakuje i to jak najszybciej! Pzdr
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńale ładnie Ci wyrosła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cóż mogę powiedzieć :) Całe lato przed nami i wiele świeżych owoców, które idealnie komponują się z bezą. Marzy mi się pavlova z poziomkami, może uda się w tym roku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Upieklam !! Pychotka !!! Do kremu dodalam zmiksowane mrożone maliny :-)
OdpowiedzUsuńTo musiało cudnie wyglądać!
OdpowiedzUsuńJa zrobie dziś, az sie boję co mi wyjdzie, bo poczytałam troche o tym i kazdy pisze co innego ale spróbuję z Twojego przepisu:) Napisze co mi wyszło
OdpowiedzUsuńJa już dzisiaj po raz drugi korzystam z tego przepisu...przepyszny deser....nie za słodki i jaki delikatny..mmmm już się piecze
OdpowiedzUsuńBeze nalezy suszyc bez termoobiegu? Wyglada pysznie i chcialabym zrobic na swoje urodziny :D Mniam
OdpowiedzUsuńTak, przy pieczeniu bezy nie włączam termoobiegu w ogóle. Trzymam kciuki!
UsuńSuper beza, moj maz ja uwielbia. Dopiero za trzecim razem wyszły mi takie piękne brzegi,dziękuje za cudowna rozkosz na talerzu
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj bezę, wyszła idealna, chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku, masę zrobiłam z samej śmietany ale bez cukru, z brzoskwiniami z puszki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, teraz sezon na truskawki się zbliża więc pewnie niedługo też upiekę, bo już nie pamiętam jak smakuje :)
UsuńPani Bistro,
OdpowiedzUsuńCzy można dać cukier puder zamiast zwykłego do ubijania bezy? Prosze o info ponieważ chcę jutro rano zrobić z jagodami??? Czy może jeszcze dzisiaj wieczorem ją upiec a jutro tylko krem? Moze dostanę jakąś radę?? Pozdrawiam:-)
Dopiero teraz zobaczyłam pytanie, chyba już za późno... Oczywiście można dać puder i upiec dzien wcześniej, a krem dodać tuż przed podaniem.
UsuńNie wiem czemu ale po dodaniu mascarpone i owoców robi sie rzadkie , juz mnie to wkurza 😡
OdpowiedzUsuńAle co robi się rzadkie? Mascarpone?
UsuńIle suszyc beze?
OdpowiedzUsuńPieczemy 1,5 godziny i zostawiamy w piekarniku aż wystygnie.
UsuńPieczemy 1,5 godziny i zostawiamy w piekarniku aż wystygnie.
UsuńA piekarnik ustawiamy gora dol czy sam dol?
OdpowiedzUsuńGóra i dół, ale bez termoobiegu :)
UsuńDlaczego nie wyszła mi biała tylko beżowa ten.tak jak u pani w połowie pieczenia nawet zmiejszyłam��
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej temperatura pieczenia była zbyt wysoka. Jednak każdy piekarnik jest inny i trzeba indywidualnie na to patrzeć. Następnym razem zmniejszyłabym temperaturę o mniej więcej 20 stopni i piekła dłużej o jakieś 20-30 minut.
UsuńUpiekłam, wyszła beżowa, środek opadł po uchyleniu piekarnika, czy tak powinno być? Pieklam pierwszy raz i nie wiem czy to może akurat miejsce na krem?
OdpowiedzUsuńJeśli wyszła beżowa to wydaje mi się, że była zbyt wysoka temperatura pieczenia. Środek nie powinien opasc. W tej mojej jest on specjalnie uformowany jeszcze przed pieczeniem.
UsuńJeśli wyszła beżowa to wydaje mi się, że była zbyt wysoka temperatura pieczenia. Środek nie powinien opasc. W tej mojej jest on specjalnie uformowany jeszcze przed pieczeniem.
UsuńDzis zrobilam z pani przepisu jest genialna jestem z siebie dumna bo to pierwszy raz
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę ♥
UsuńJaka blaszkę użyć ? Okrągła ?
OdpowiedzUsuńZwykłą prostokątną, na nią papier do pieczenia, narysować okrąg ołówkiem i na to wyłożyć ubitą pianę z białek :)
UsuńDzień Dobry:) beza mi wyrosła pięknie Ale wnętrze bezy jest puste bez pianki? Co robię źle? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie znam niestety odpowiedzi na to pytanie :( Przyczyn może być wiele - temperatura składników, temperatura pieczenia. Proszę zajrzeć TUTAJ, tam jest sporo o pieczeniu bezy, może znajdzie tam Pani jakąś podpowiedź.
OdpowiedzUsuńA bezę z 10 jajek ile czasu trzeba piec?
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy bezy z 10 białek... zalezy czy jest wysoka czy niska. Suszyłabym ok. 2godzin i 30 minut w temperaturze 140-150 stopni.
UsuńJak postąpić z mrożonymi truskawkami? Gdy jesteśmy poza sezonem? :)
OdpowiedzUsuńNiestety mrożone truskawki sie nie sprawdzą, bo będą zbyt wodniste. Najlepsze są świeże owoce, które nie są tak mokre. Mogą to być borówki, maliny albo brzoskwinie odsączone z zalewy.
UsuńZrobiłam dziś beze wyszła ładna lecz popekana i bardzo krucha. W środku była biała pianka czy to normalne? Zanim zrobiłam zdjęcie to dzieci mi boki pokruszyly i już nie była taka fajna. Proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńDzień dobry, pianka w środku ma być - to właśnie sprawia dodatek cytryny lub octu. Natomiast co do popękania, to tutaj może mieć wpływ piekarnik, z doświadczenia wiem, że nie każdy piekarnik piecze tak samo. U jednych sprawdza się temperatura 130 stopni, u innych 100 stopni przy suszeniu. Na pocieszenie (choć marne) powiem, że też nie każda beza mi wychodzi idealnie :)
Usuń