Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Milka Choco & Rice

Uwielbiam takie olśnienia :)
Dzieci już spały, a ja siedziałam na kanapie 
i przeglądałam przyniesione przez męża gazetki reklamowe z supermarketów.
W jednej z nich natknęłam się na duże czekolady Milki, 
a między nimi była ta z ryżem.
Patrzyłam na nią i pomyślałam sobie: jakie to proste!
Mam ryż, mam czekolady! No to do roboty :)




  • ok. 50-60 g ryżu preparowanego 
  • ok. 230 g czekolady
    mlecznej lub gorzkiej, lub jednej i drugiej w proporcjach jakie nam odpowiadają
  • 150 ml śmietanki kremówki
Do formy na tartę o średnicy 21 cm włożyłam wycięte koło z papieru do pieczenia, nasypałam ryżu na grubość 1-1,5 cm. Śmietankę podgrzałam do zagotowania, dodałam posiekaną czekoladę (nie gotowałam, tylko podgrzewałam lekko) i następnie tężejącą masą zalałam ryż. Wstawiłam do lodówki. Kroiłam jak już zupełnie wystygło.








10 komentarzy:

  1. z pewnością TYSIĄC razy smaczniejsze niż kupna milka z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milkę z ryżem wprost uwielbiam, więc Twoją wersję pewnie bym pokochała. :)

      Usuń
  2. Pycha! Narobiłaś mi smaka, a jaani ryżu, ani czekolady nie mam;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ryż został po szyszkach, normalnie też w domu nie mam :)

      Usuń
  3. Pycha! Przypomina trochę batony rocky road;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam takich, ale najwyższa pora się zapoznać :)

      Usuń
  4. Oj to chyba jedna z moich ulubionych ostatnio wersji czekolady.
    ps. w składnikach zapomniałaś o preparowanym ryżu i przestawiłaś smak czekolady za śmietankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuję :) "gapoć ze mnie" jak mówi moja córka ;)
      Już poprawiłam.

      Usuń
  5. Kapitalnie wygląda! Super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza jest prostota:) - wygląda to przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger