Flądra z sosem tymiankowym
Jeśli ktoś jeszcze nie wie co zrobić na piątkowy obiad,
to polecam pyszną rybkę w bardzo aromatycznym sosie.
Przepis jakiś czas temu otrzymałam od Olgi.
Niezwykle rzadko trzymam się dokładnie tego, co zostało podane w przepisie.
W tym przypadku jednak chciałam wiernie oddać smak,
który ktoś zapisał wcześniej na kartce
i wolałam nie eksperymentować :)
- 300 - 400 g filetów (flądra, halibut, sola)
- sól
- mąka do oprószenia
- masło
sos:
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3-4 gałązki tymianku
- liść laurowy
- sól i świeżo mielony biały pieprz
- 5 łyżek zimnego masła, posiekanego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dolewamy bulion, śmietankę, tymianek, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez gęste sitko (zmiksowałam wszystko w blenderze, wcześniej wyjęłam listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Przed podaniem można posypać świeżym tymiankiem.
Flądra jest moją ulubioną rybą :) Z sosem tymiankowym brzmi i wygląda świetnie. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Pierwszy raz jadłam fladrę i na pewno będę kupować częściej, a sos polecam jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńJa serwuję rzadko, ale może to wynik niewłaciwej oprawy. Ten przepis wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń