Tort Pinacolada. 4 urodziny córki i ROCZEK bloga.
Dokładnie rok temu założyłam bloga.
i dziś muszę przyznać muszę, że:
- zakładając bloga rok temu nie miałam żadnych planów z nim związanych, myślałam, że zarzucę działalność po jakimś miesiącu, góra dwóch,
- nie miałam żadnej wiedzy na temat blogów i blogowania, ale jakimś cudem udało mi się zamieścić pierwszy post i był to tort urodzinowy mojej (jeszcze wtedy) 3-latki,
- dziś blogowanie sprawia mi ogromną radość i cieszę się, że ktoś chce czasami tutaj zajrzeć.
Dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony rok!!!
Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze.
Mam wielką nadzieję, że kolejny rok będzie przynajmniej tak owocny jak ten :)
Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze.
Mam wielką nadzieję, że kolejny rok będzie przynajmniej tak owocny jak ten :)
Biszkopt (tortownica 22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Powoli dodajemy żółtka. Mąki (wymieszane razem), przesiewamy i
delikatnie łączymy z ciastem.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia,
wykładamy ciasto i pieczemy
w
temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Po
ostygnięciu kroimy na 3 blaty.
Do przełożenia:
- 200 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ew. 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
- 1 puszka pokrojonego w kostkę ananasa
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy
do niej mascarpone i cukier puder. Mieszamy do połączenia. 1/3 masy odkładamy do
dekoracji boków i wierzchu tortu. Do reszty masy dodajemy wiórki.
Do nasączenia tortu:
Zalewa ananasowa z puszki
Ew. likier kokosowy
Ponadto:
Kilka sztuk rafaello do ozdoby
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze.
Nasączamy
go mieszanką soku z ananasa i wody.
Układamy cząstki ananasa i przykrywamy je masą
kremową z kokosem.
Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy, dajemy cząstki
ananasa i przykrywamy pozostałą częścią kremu z wiórkami.
Na
wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym sokiem.
Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą
bez wiórek i na koniec obsypujemy boki kokosem.
Ozdabiamy rafaello.
Piękny torcik, najlepsze życzenia dla jubilatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu 4-latki :)
UsuńŚliczna córcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKochana, jestem z Tobą od niedawna, ale już masz mnie całą! Uwielbiam Twoje przepisy, a przede wszystkim klimat Waszej kuchni. Dlatego życzę naj naj naj na najbliższy rok, i wiele kolejnych :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło :) Cieszę się, że się u mnie rozgościłaś!
UsuńCudowna córeczka! Wszystkiego najlepszego dla niej i dla Ciebie :) Na widok tortu poleciała mi ślinka.
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękujemy!
UsuńPięKny tort! Najlepszego dla Was dziewczyny;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu własnym i córki!
UsuńTort piękny a Córeczka urocza :) Wszystkiego najlepszego więc dla bloga i dla Młodej Damy, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękujemy :*
UsuńTorcik marzenie,Wszystkiego najpiękniejszego dla córeczki i następnego pysznego roczku dla bloga i po trosze dla nas ,bo to nasze oczy Twój blog cieszy:)
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło :) dziękujemy!
UsuńPieknie dziękuję, życzenia przekazane :)
OdpowiedzUsuńAle fajna Myszka Miki w tej kokardeczce,pzdr)))
OdpowiedzUsuńFaktycznie :))) pozdrawiam!
UsuńNo to ten torcik to rowniez na roczek twojego blogu. Jest po prostu piekny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGratuluję, piękny tort:)
OdpowiedzUsuńDziekuję!
UsuńWszystkiego najlepszego dla Córeczki, jest urocza:) ....a tort piękny i bardzo elegancki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i życzę wielu tak wspaniałych lat blogowania:)
Dziękuję, mam nadzieję, że na roku nie poprzestanę :)
UsuńTort przepiękny!Serdeczne gratulacje! Ja również zaczęłam niedawno blogowanie i nie wiem czy wytrzymam rok ;) Chciałabym zrobić takie podsumowanie mojej działalności... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAni się nie obejrzysz i będziesz robić podsumowanie :) blogowanie wciąga! Nie wiem kiedy minął ten rok :) Powodzenia!
UsuńTort wspaniały!!wszystkiego najlepszego dla córeczki z okazji 4 urodzin.
OdpowiedzUsuńchciałabym też zrobić taki tort,ale nie wiem jak mi wyjdzie bo mam piekarnik gazowy i nie zawsze dobrze przypieka się góra;-(, ale spróbuje.
p.s. właśnie zajadam się ciastem z nutellą i malinami..to dopiero dobry przepis..robi furorę wśród gości..gratuję bloga!bardzo często zaglądam w poszukiwaniu fajnych przepisów.
pozdrawiam.
Dziękuję!
UsuńJa miałam problemy z biszkoptem od kiedy pamiętam. Nie miałam ręki do tego ciasta.
Aż trafiłam na przepis na Moich Wypiekach:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
To biszkopt tzw. rzucany, bez proszku do pieczenia. Teraz nawet na inne przepisy nie patrzę :)
A ciasto z nutellą też uwielbiam, teraz można je robić z truskawkami, a w zimie z brzoskwiniami :)
Pozdrawiam!
Alle cudne!!!
OdpowiedzUsuńIf borrowers received their loans directly through their university or some other private lender, they have got a choice of filing directly online with all the Internal Revenue Service via
OdpowiedzUsuńIRS efile no credit check loans it may be done and you can find lenders that
assist both a bad credit score and mobile homes.