Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami

Tarta lekko przypalona z wędzonym łososiem 
- tak powinie brzmieć tytuł ;)
W smaku jednak to niczego nie zmieniło, 
a że zdjęcia zrobiłam - to zapraszam :)



  • opakowanie mrożonego ciasta francuskieg
  • 100 g wędzonego łososia
  • 10-15 czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • koperek
  • sól, pieprz

Formę do tart smarujemy masłem i wykładamy francuskie ciasto tak, aby boki można było później zawinąć. 
Jajka i śmietanę rozbijamy widelcem, dodajemy koperek, sól i pieprz, a następnie wykładamy na ciasto.
Na masie układamy porwane cząstki wędzonego łososia, polówki pomidorków koktajlowych i czarne oliwki.  Boki tarty zawijamy. Można posmarować jajkiem, ale nie trzeba.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. 

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Świetna! Idealne połączenie mocnych smaków

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam, mi sie dosyć często tarty przypalają a zawsze smakują wybornie. Fajny dobór składaników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba Twój blog, w każdym poście, który dotyczy jedzenia, mogę wyczytać mnóstwo pasji. Nie wiem jak Twoje wojaże kulinarne smakują ale każdy Twój post skłania mnie coraz bardziej do wypróbowania czegoś.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. wygląda apetycznie,ja również robiłam taką tartę z przepisów kuchni Lidla,z łososiem wyszła super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest ta sama tarta :) Te robiłam w maju, kiedy Lidl jeszcze nie miał kampanii reklamowej z Pascalem i Okrasą :) O ile dobrze pamiętam, ta ma inne płynne nadzienie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger