Sałatka francuska z Grabówki
Jest w Opolu takie miejsce, za którym tęskni nawet Edyta Górniak.
I nie jest to amfiteatr :)
Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka,
a Grabówce są najlepsze naleśniki na świecie.
A sałatka w trzech wersjach (jarska, z szynką i oliwkami, z tuńczykiem i kaparami) jest jeszcze lepsza!
Próbowałam odtworzyć ją w domu wielokrotnie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.
To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego
i z powodzeniem można ominąć te składniki, których się nie lubi.
Podobnie z sosami, ale o tym poniżej.
Jednak smaku sosu takiego jak podają w naleśnikarni nigdy nie udało mi się zrobić.
- sałata lodowa lub mix sałat (takiego użyłam, była tam też marchewka)
- pomidory w ćwiartki
- ogórek w plasterki
- rzodkiewka w plasterki
- ananas w kawałkach
- kukurydza (w oryginalnej są mini-kolby)
- groszek
- ćwiartki ugotowanych jajek
- starty żółty ser (nie dałam)
- oliwki (nie ma ich w oryginalnej sałatce jarskiej)
Możemy dodać inne składniki:
- szynkę pokrojoną w paski i oliwki
- tuńczyka i kapary
Sosy:
Sosy do tej sałatki najlepiej podajemy osobno, a jeśli tak nie chcemy, to możemy sos dodać do sałatki w misce tuż przed podaniem.
Możemy podać:
- sos vinegrette (jak w Grabówce)
- sos czosnkowo-koperkowy
- sos majonezowo-musztardowy
- sos_jaki_kto_lubi :)
Bardzo efektowna:)
OdpowiedzUsuńbajeczna!
OdpowiedzUsuńMuszę się tam kiedyś wybrać, bo póki co w mojej głowie Grabówka = naleśniki <3 :)) pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMuszę się tam kiedyś wybrać, bo póki co w mojej głowie Grabówka = naleśniki <3 :)) pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńoh dlaczego na blogspot.pl nie można normalnie się podpisać? :(
Sałatka świetna ale wciąż tajemnicą sa dla mnie składniki sosu chyba tego z musztardą, jak go zrobić?
OdpowiedzUsuńKasiu, spróbuj z tego przepisu:
Usuń1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek (dałam pół na pół oleju i oliwy)
szczypta soli
W słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
To ciągle nie to samo co w Grabówce, ale przynajmniej jakaś namiastka ;)
ja robię sos jak powyżej, dodaję jeszcze pół łyżeczki miodu, jest naprawdę pyszny:)
Usuńi w sumie tego co jest dodawany do mojego ulubionego naleśnika nr 12 czyli koperkowo czosnkowy ??? Bistro mamo ratuj!!!! Ten z musztardą porostu kocham!
OdpowiedzUsuńa koperkowo-czosnkowy robię na oko, ale też taki sam jak w Grabówce nie wychodzi
Usuńpół na pół majonez z jogurtem naturalnym
2 ząbki czosnku
koperek
szczypiorek
sól
troszkę cukru
Mój mąż nie lubu z koperkiem, ja za to uwielbiam :)
To pisałam ja :-) Mama Kasia z Opola
OdpowiedzUsuńCzosnkowy robie podobnie ale też wciąż to nie to samo co w grabówce. Teraz wypróbuję ten cudowny musztardowy! z którym w sumie mozna zrobić wiele sałatek! Jeżeli chodzi o doprawianie sałatek to polecam jeszcze na miske (4 porcje)dowodlnych warzyw np. lodowa, papryka, kukurydza, pomidor , ogórek, cebula dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczke soli, Oliwy na oko, 2-3 łyżki octu winnego ciemnego, przyprawę włoską (też na oko) z zielarskiego na ul. Krawieckiej! Polecam! Dziekuję za odpowedź ! Miłego dnia Kasia
OdpowiedzUsuńA ja szukam przepisu na egzotyczny sos z Grabówki z kaparami.
OdpowiedzUsuńJa go tam jeszcze nie jadłam :)
Usuń