Muffinki z suszonymi pomidorami
Muffinki wytrawne robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni.
Banalnie proste w wykonaniu,
mogą zastąpić codzienne śniadaniowe pieczywo,
można je zabrać do pracy, dać dziecku do szkoły,
albo do koszyka na piknik :)
składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
składniki mokre:
składniki mokre:
3/4 szklanka mleka
1/3 szklanki zalewy (oleju) z suszonych pomidorów)
1/3 szklanki zalewy (oleju) z suszonych pomidorów)
1 jajko
dodatki:
5-8 szt. suszonych pomidorów
ok. 10 czarnych oliwek
dodatki:
5-8 szt. suszonych pomidorów
ok. 10 czarnych oliwek
3/4 szklanki startego żółtego sera
garść listków bazylii
Mąkę, proszek, sól i pieprz mieszamy razem.
garść listków bazylii
Mąkę, proszek, sól i pieprz mieszamy razem.
W oddzielnej misce łączymy mleko, olej z pomidorów, jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i przed wymieszaniem wrzucamy pokrojone w paski pomidory, pokrojone oliwki, listki bazylii i połowę startego sera.
Mieszamy do połączenia składników.
Nakładamy do papilotek ułożonych w muffinkowej formie i z wierzchu posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
muszę w końcu zrobić muffinki wytrawne, bo kuszą mnie od dawna, ale najpierw nie miałam foremki, a teraz czasu :/
OdpowiedzUsuńoj tak muffinki na słono są pyszne, dobry pomysł, aby dodac oliwy z zalewy. Muszę w ten weekend zrobić takie muffinki, wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńChoc wole slodkie muffinki, na takiego tez bym sie skusila :)
OdpowiedzUsuń