Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Crumble z rabarbarem

Już miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", 
ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem".
Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi :)

Wymyśliłam w nocy, zrobiłam z samego rana i czekał na mnie taki pyszny, chrupiący, 
kiedy wróciłam z przedpołudniowego spaceru :)





  • 5-7 łodyg rabarbaru pociętego na kawałki (ok. 1 cm)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 110 g zimnego masła w kawałkach
  • 4-5 łyżek cukru (dałam 5 i wolałabym odrobinę mniej słodkie)
  • cukier waniliowy
Rabarbar kroimy na kawałki i dusimy z cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną.
Trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając.
Rabarbar przekładamy do do małych porcelanowych foremek lub do jednej większej. 

Mąkę rozcieramy z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.  Dosypujemy cukier i cukier waniliowy, rozdrabniamy wszystko w palcach i posypujemy kruszonką rabarbar w formach. 

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30-40 min., aż kruszonka będzie miała złoty kolor.  
Można podawać samo, ale crumble bardzo lubi towarzystwo lodów albo budyniu.

Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Robiłam w zeszłym roku podobne. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zapomniałam napisać, że to coś pysznego :)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie! Nigdy nie jadłam typowego crumble;( czas to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez chyba jednak wole angielska wersje :) Zreszta taki deser zjadlabym pod kazda nazwa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Crumble rabarbarowe należy do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbarem robiłam pierwszy raz i zakochałam się od pierwszej łyżeczki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger