Chlebki rabarbarowe z płatkami migdałów
Na 6 chlebków:
składniki suche:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
oraz:
- 4 łodygi rabarbaru pocięte na 1 cm kawałki
- płatki migdałów do posypania
Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki.
Mokre składniki mieszamy osobno, suche osobno. Następnie łączymy i dodajemy pokrojony rabarbar. Foremki chlebkowe (lub na muffinki) smarujemy masłem i napełniamy ciastem wymieszanym z rabarbarem. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 st. przez 30-35 min. Jeśli pieczemy w formie muffinkowej to czas pieczenia powinien być krótszy o 5-10 min.
uwielbiam słodkie chlebki muszę potwórzyć pieczenie;)
OdpowiedzUsuńSliczne! A takie male foremki tez sobie musze sprawic, o.
OdpowiedzUsuńale cudne te chlebki. Wygladają przeslicznie!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńśliczne! uwielbiam takie maleńkie wypieki :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię wypieki w wersji mini. I polowałam na te foremki kilka miesięcy, nawet allegro ich nie miało :) Mam jeszcze kilka planów w głowie jak by je wykorzystać :)
Pozdrawiam!
Śliczne są! :) Te płatki migdałowe... Gratulację, że udało Ci się upolować te foremki;-), kurczę, ale Ci zazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńWidziałam takie foremki i nie kupiłam, teraz żałuję ale tam wrócę i zakupię:) Chlebki wyglądają smakowicie, nic tylko jeść!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńA foremki kupiłam w TK MAXX :)
jak dla mnie bomba! cudowne!
OdpowiedzUsuńja również nabyłam swoje foremki w TK MAXX i póki co na koncie mam chlebki bananowe :)) ale już wiem, że kolejne to będą te z rabarbarem :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie bananowe to moje "must have". I jeszcze daktylowe.
UsuńDaktyle już czekają :)