Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami w sosie bazyliowo-cytrynowym
Dziś pomysł na szybki obiad.
Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia.
W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.
- makaron tagliatelle
- 2 piersi kurczaka
- 2 małe cukinie
- 20-30 dag pieczarek
- 400 ml śmietany, dobra jest 30 % (nie powinna być kwaśna)
- dwie garści listków bazylii
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 warzywna kostka rosołowa
- sól, pieprz
Piersi kurczaka drobno pokrojone w kostkę podsmażamy na złoty kolor na patelni. Osobno smażymy pieczarki oraz pokrojoną cukinię, łączymy z kurczakiem.
Kilka listków bazylii siekamy i dodajemy do piersi kurczaka, pieczarek i cukinii.
W blenderze miksujemy pozostałe listki bazylii, śmietanę i sok z cytryny. Podlewamy kurczaka sosem, dodajemy kostkę rosołową i startą skórkę z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Luuubię to!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić :) wygląda pysznie! :)
UsuńWyszło obłędne, przepyszne! I chyba w naszej rodzinie zdetronizowało pappardelle z łososiem...
UsuńNic bardziej nie cieszy od takiej opinii :)
UsuńOstatnio miałam małą wariację na temat tego dania: makaron i sos ten sam, dodatki: pieczarki, żółta fasola szparagowa i salami :) Postaram się niedługo zamieścić zdjęcia na blogu.
Pozdrawiam!
To czekam z niecierpliwością :) (to ja - szpieg "wawrotka";))
Usuńooo, jak mi miło :) tym bardziej mi miło!
UsuńSpróbowane - pyszne :) Jak dla mnie, bez kurczaka byłoby chyba nawet ciekawsze ;) W każdym razie super smak :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%! Ja też wolałabym bez kurczaka, ale wiadomo,ten kurczak tam jest, żeby choć troszkę obiad był "mięsny" ;) Dla męża :)
UsuńA czy to ma być śmietana czy śmietanka? jeśli śmietana, to której firmy jest najmniej kwaśna? :)
OdpowiedzUsuńŚmietanka jest lepsza, 30% - firma obojętna, często kupuję z Zotta, ale każdej innej firmy też będzie dobra. Śmietany 12 lub 18% będą za kwaśne, ale można poeksperymentować, może komuś taki kwaśniejszy sos bardziej posmakuje, ja wolę ze słodszą śmietanką :)
UsuńBardzo przyjemny przepis. Tylko po co ta kostka rosołowa???? Pyszne danie z odrobiną chemii:]
OdpowiedzUsuńBo było to kilka lat temu i wtedy tak gotowałam. Dziś tego typu kostki robię sama :)
Usuń