Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami w sosie bazyliowo-cytrynowym


Dziś pomysł na szybki obiad. 
Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. 
W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.





  • makaron tagliatelle


Sos na 4-5 porcji: 
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 20-30 dag pieczarek
  • 400 ml śmietany, dobra jest 30 % (nie powinna być kwaśna)
  • dwie garści listków bazylii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 warzywna kostka rosołowa 
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente.
Piersi kurczaka drobno pokrojone w kostkę podsmażamy na złoty kolor na patelni. Osobno smażymy pieczarki oraz pokrojoną cukinię, łączymy z kurczakiem.
Kilka listków bazylii siekamy i dodajemy do piersi kurczaka, pieczarek i cukinii.


W blenderze miksujemy pozostałe listki bazylii, śmietanę i sok z cytryny. Podlewamy kurczaka sosem, dodajemy kostkę rosołową i startą skórkę z cytryny. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. muszę zrobić :) wygląda pysznie! :)

      Usuń
    2. Anonimowy26/6/12

      Wyszło obłędne, przepyszne! I chyba w naszej rodzinie zdetronizowało pappardelle z łososiem...

      Usuń
    3. Nic bardziej nie cieszy od takiej opinii :)
      Ostatnio miałam małą wariację na temat tego dania: makaron i sos ten sam, dodatki: pieczarki, żółta fasola szparagowa i salami :) Postaram się niedługo zamieścić zdjęcia na blogu.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Anonimowy28/6/12

      To czekam z niecierpliwością :) (to ja - szpieg "wawrotka";))

      Usuń
    5. ooo, jak mi miło :) tym bardziej mi miło!

      Usuń
  2. Anonimowy5/11/12

    Spróbowane - pyszne :) Jak dla mnie, bez kurczaka byłoby chyba nawet ciekawsze ;) W każdym razie super smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%! Ja też wolałabym bez kurczaka, ale wiadomo,ten kurczak tam jest, żeby choć troszkę obiad był "mięsny" ;) Dla męża :)

      Usuń
  3. Anonimowy15/4/15

    A czy to ma być śmietana czy śmietanka? jeśli śmietana, to której firmy jest najmniej kwaśna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka jest lepsza, 30% - firma obojętna, często kupuję z Zotta, ale każdej innej firmy też będzie dobra. Śmietany 12 lub 18% będą za kwaśne, ale można poeksperymentować, może komuś taki kwaśniejszy sos bardziej posmakuje, ja wolę ze słodszą śmietanką :)

      Usuń
  4. Anonimowy14/11/15

    Bardzo przyjemny przepis. Tylko po co ta kostka rosołowa???? Pyszne danie z odrobiną chemii:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo było to kilka lat temu i wtedy tak gotowałam. Dziś tego typu kostki robię sama :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger