Sopa Tlalpeño
Dziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa.
Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata",
który kilka lat temu ukazywał się razem z GW.
Zupa lekka i delikatna w smaku.
Gdybym miała zgadywać z którego kraju pochodzi przepis,
na pewno nie wskazałabym na Meksyk :)
- 50 dag mięsa drobiowego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka cieciorki
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 3 cytryny
- 1 owoc awokado
- 1 cebula
- 1 pęczek natki (nie miałam)
- sól
- pieprz
Cieciorkę moczymy, odstawiamy na noc, a następnie gotujemy na półmiękko (możemy
również użyć z puszki, wtedy nie trzeba wcześniej moczyć). Z mięsa, włoszczyzny
i 2 litrów wody gotujemy rosół. Osobno gotujemy pokrojoną w plasterki cukinię i
marchewkę. Łączymy rosół z pozostałymi warzywami i gotujemy jeszcze przez
chwilę. Solimy, dodajemy pieprz i posypujemy natką. Podajemy z awokado pokrojonym na ćwiartki i
skropionym cytryną, cebulą pokrojoną w drobną kostkę (nie dałam) i ćwiartkami
cytryny ułożonymi na osobnym półmisku.
Do tej zupy dokłada się awokado i cebulę w
trakcie jedzenia, jak w Polsce dokłada się ziemniaki do barszczu. Dodanie
cytryny zamiast śmietany sprawia, że zupa jest lżejsza. Złamałam tę zasadę i
zabieliłam zupę odrobiną śmietanki J
Awokado nie lubię, a cieciorki nigdy nie jadłam... mam więc zatem pytanie (bo że awokado mogę pominąć to chyba nie problem, bo wlasciwie to dodatek?) - czy cieciorka jest w smaku podobna do czegos? Moczenie skojarzylo mi sie z grochem/fasola... czy to cos w tym stylu?
OdpowiedzUsuńAwokado śmiało można pominąć,a cieciorka (ta z puszki) przypomina mi smakiem coś pomiędzy orzechem laskowym a grochem (w sumie to jakby słodkawa odmiana grochu), wyglądem natomiast kojarzy mi się z ugotowanymi orzechami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciekawy przepis na tradycyjną zupe, muszę kiedyś spróbować...
OdpowiedzUsuń