Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sopa Tlalpeño


Dziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa.
Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata",
 który kilka lat temu ukazywał się razem z GW.
Zupa lekka i delikatna w smaku. 
Gdybym miała zgadywać z którego kraju pochodzi przepis, 
na pewno nie wskazałabym na Meksyk :)




  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 cytryny
  • 1 owoc awokado
  • 1 cebula  
  • 1 pęczek natki (nie miałam)
  • sól
  • pieprz

Cieciorkę moczymy, odstawiamy  na noc, a następnie gotujemy na półmiękko (możemy również użyć z puszki, wtedy nie trzeba wcześniej moczyć). Z mięsa, włoszczyzny i 2 litrów wody gotujemy rosół. Osobno gotujemy pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę. Łączymy rosół z pozostałymi warzywami i gotujemy jeszcze przez chwilę. Solimy, dodajemy pieprz i posypujemy natką.  Podajemy z awokado pokrojonym na ćwiartki i skropionym cytryną, cebulą pokrojoną w drobną kostkę (nie dałam) i ćwiartkami cytryny ułożonymi na osobnym półmisku.

Do tej zupy dokłada się awokado i cebulę w trakcie jedzenia, jak w Polsce dokłada się ziemniaki do barszczu. Dodanie cytryny zamiast śmietany sprawia, że zupa jest lżejsza. Złamałam tę zasadę i zabieliłam zupę odrobiną śmietanki J


3 komentarze:

  1. Awokado nie lubię, a cieciorki nigdy nie jadłam... mam więc zatem pytanie (bo że awokado mogę pominąć to chyba nie problem, bo wlasciwie to dodatek?) - czy cieciorka jest w smaku podobna do czegos? Moczenie skojarzylo mi sie z grochem/fasola... czy to cos w tym stylu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado śmiało można pominąć,a cieciorka (ta z puszki) przypomina mi smakiem coś pomiędzy orzechem laskowym a grochem (w sumie to jakby słodkawa odmiana grochu), wyglądem natomiast kojarzy mi się z ugotowanymi orzechami:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/5/12

    Ciekawy przepis na tradycyjną zupe, muszę kiedyś spróbować...

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger