Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie serowym


Danie pyszne i nieskomplikowane.
Do tego efektowne i idealne na niedzielny obiad.
Polędwiczki nie mogą się nie udać :) 



Polędwiczki:

  • 2-3 sztuki polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy 
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  •  tymianek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól,  pieprz
Polędwiczki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy na cieńsze plastry (dłonią lub lekko tłuczkiem).
Z pozostałych składników robimy marynatę. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem, tymiankiem i sokiem z cytryny.  Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone polędwiczki zalewamy  marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem polędwiczki smażymy na patelni grillowej na dość sporym ogniu, po kilka minut z każdej strony.  

Warzywa z sosem serowym:
  • mrożona mieszanka warzyw: brokuły, kalafior, marchewka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz  

Warzywa gotujemy na parze na półtwardo.
W rondelku prażymy mąkę na maśle, dodajemy powoli mleko i gotujemy razem aż zgęstnieje. Dodajemy starty ser, jeśli  sos jest za gęsty, rozprowadzamy mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać również gałkę muszkatołową.

Na talerzu układamy „wieżyczkę” powtarzając dwa razy: grillowaną polędwiczkę, warzywa, sos serowy. 






4 komentarze:

  1. Jakie piękne i kolorowe danie ,aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karola11/5/13

    czy zamiast polędwiczek mogę użyć piersi z kurczaka ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Renia, a to tak nie ma? :) Na samej górze, jeszcze nad tytułem przepisu jest ikonka PRINT, jak klikniesz to możesz dowolnie edytować, co chcesz wydrukować. Mam nadzieję, że o to chodziło :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger