Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie serowym
Danie pyszne i nieskomplikowane.
Do tego efektowne i idealne na niedzielny obiad.
Polędwiczki nie mogą się nie udać :)
- 2-3 sztuki polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki miodu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Polędwiczki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy
na cieńsze plastry (dłonią lub lekko tłuczkiem).
Z pozostałych składników robimy marynatę. Oliwę mieszamy z musztardą,
miodem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Pokrojone polędwiczki zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc.
Tuż przed
podaniem polędwiczki smażymy na patelni grillowej na dość sporym ogniu, po
kilka minut z każdej strony.
Warzywa z
sosem serowym:
- mrożona mieszanka warzyw: brokuły, kalafior, marchewka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki masła
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
Warzywa gotujemy na
parze na półtwardo.
W rondelku prażymy
mąkę na maśle, dodajemy powoli mleko i gotujemy razem aż zgęstnieje. Dodajemy
starty ser, jeśli sos jest za gęsty,
rozprowadzamy mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać również gałkę
muszkatołową.
Na talerzu
układamy „wieżyczkę” powtarzając dwa razy: grillowaną polędwiczkę, warzywa, sos
serowy.
Jakie piękne i kolorowe danie ,aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńczy zamiast polędwiczek mogę użyć piersi z kurczaka ??
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
UsuńRenia, a to tak nie ma? :) Na samej górze, jeszcze nad tytułem przepisu jest ikonka PRINT, jak klikniesz to możesz dowolnie edytować, co chcesz wydrukować. Mam nadzieję, że o to chodziło :)
OdpowiedzUsuń