Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Jeżyki Sowy Przemądrzałej

Przepis pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.
Te słodkie cuda robi się błyskawicznie a smakują rozkosznie,
niczym najlepszy miodek z Kubusiowej spiżarni. 
I nie tylko dzieci uwielbiają takie słodkie jeżyki :)





  • 50 g margaryny
  • 50g cukru pudru
  • 75g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki lejącego miodu
  • 2 łyżeczki kakao

Do garnka wkładamy cukier puder, margarynę, kakao i miód. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki wymieszają się ze sobą. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Łyżeczką nakładamy jeżyki do przygotowanych wcześniej papilotek.
Możemy włożyć na 1-2 godz. do lodówki.

Smacznego :)




20 komentarzy:

  1. Moja Droga!! CZy Ty na prawdę masz noworodka? Kiedy Ty to wszystko robisz??? Pojęcia nie mam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, noworodek już jest niemowlaczkiem, ma miesiąc i 3 dni :)
      I zamiast korzystać z jego drzemek, coś poprasować, poczytać to ciągnie mnie do kuchni.
      Ostatnie sztuki jeżyków robiłam bujając nogą kołyskę ;)

      Usuń
  2. hmm, hmm, hmm... od rana tak kusić?;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to mnie kuszą od wczorajszego popołudnia. Zjadłam dwa, dziecko nie zareagowało, więc dziś rano chyba też się skuszę :)Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Znam, znam, bardzo smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych smaków jeszcze szyszki z ryżu preparowanego za mną chodzą :)
      Chyba już wkrótce się pokuszę :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Beata25/4/12

    Też mam tę książkę! I też robię z niej Jeżyki Sowy Przemądrzałej. :)
    Tylko ja od razu z dwóch proporcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam też kiedyś taką książkę, ale się zagubiła :( pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko, naprawdę oczy mi sie zaszkliły! Jak chyba miałam z 8 lat dostałam ta ksiazke kulinarna i robiłam doklanie te "babeczki". Absolutnie uwielbiałam ta ksiazke kucharska, z reszta byla to moja pierwsza kucharska!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że dostarczyłam trochę wzruszeń ;)
    I widzę, że książka jest bardzo popularna.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. tusinka27/4/12

    popularna, tez gdzies ja mam, a to byl moj ulubiony przepis :) i jeszcze grzanki z miodem kubusia puchatka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak książka to chyba klasyk :) Też ją miałam w dzieciństwie i razem z bratem pichciliśmy. Nawet ostatnio o niej myślałam, bo przyszła mi ochota na kokosowe coś tam, chyba Maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy15/7/12

    To chyba żart? 1-2 godziny w lodówce?! :D
    Ja osobiście robię jeżyki z całej kostki masła (MASŁA 82% nie margaryny-mają zupełnie inny smak!!) i reszta dodatków też x4 (mniej więcej bo już od dawna robię wszystko "na oko" i "na nos" bo sosik z masłem ma piękny acz specyficzny zapach).
    Sosik który z tego wyjdzie starcza na pół do 3/4 paczki Corn Flakes. Całość dzielimy na 2. Jedną połówkę nakładamy do miseczek, salaterek etc. w ilości zależnej od domowników a drugą połówkę wraz z garnkiem łapiemy w swoje objęcia zaszywając się gdzieś przy miłej muzyczce :D Oczywiście wszystko gorące :)
    Aż chyba jutro trzeba będzie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile Kubuś Puchatek żartował, to tak, możemy potraktować ten przepis jako żart :)
      Weź proszę Anonimowy Czytelniku pod uwagę, że kiedy ta książka ukazała się na rynku, większość z nas wchodziła na stojąco pod szafę, a wtedy wiadomo jak było z masłem na rynku :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Anonimowy21/7/12

      To i owszem. Pamiętam jeszcze paczki z zagranicy na święta i gumę balonową w środku :)

      Usuń
    3. zapach tych paczek był niepowtarzalny!

      Usuń
  11. Anonimowy24/11/12

    też miałam tę książkę!! :)) i jako dzieciak również często robiłam te grzanki z miodem (ktoś wcześniej już o nich wspomniał:))
    dzięki za przywołanie wspomnień :))) Majka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja te grzanki muszę zrobić, tak za mną chodzą! Pozdrawiam :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger