Ciasto cytrynowe z makiem
W sobotę mieliśmy gości.
Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.
Zanim dokończył artykułować myśl głośno,
już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach składniki,
które ciasto mogłabym popełnić sama.
I tak, na podstawie przepisu na muffinki cytrynowe z makiem,
powstał nowy przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z makiem,
delikatną cytrynową bitą śmietaną i lukrem również cytrynowym.
Naprawdę polecam, w smaku przepyszne - mokre i orzeźwiające.
Nad wyglądem można popracować, ja nie miałam na to zbyt wiele czasu :)
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości. Po wyjściu gości ostał się taki kawałek.
ciasto:
Zwiększyłam proporcje z przepisu
na mufiinki o połowę, ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
·
225 ml oleju
·
335 g mąki
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
200 g cukru
·
3 jajka
·
225 ml mleka
·
sok i skórka otarta z 1,5 cytryny
·
3-4 łyżki maku
W misce mieszamy
suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia.
W drugiej misce składniki mokre: olej, jajka mleko, sok i skórkę z cytryny.
Łączymy mokre składniki z suchymi i szybko mieszamy. Wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę napełniamy ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy w temp. 170 st. ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
W drugiej misce składniki mokre: olej, jajka mleko, sok i skórkę z cytryny.
Łączymy mokre składniki z suchymi i szybko mieszamy. Wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę napełniamy ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy w temp. 170 st. ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzone ciasto
wyciągamy z tortownicy przecinamy ostrym nożem na dwa równe placki i
przekładamy bitą śmietaną.
bita śmietana:
·
400 ml śmietany kremówki
·
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach
gorącej wody
·
otarta skóra z polowy cytryny
·
sok z połowy cytryny
·
Ubijamy
śmietanę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, skórkę i sok z cytryny.
lukier:
·
sok z polowy cytryny
·
ok. 3/4 szkl. cukru pudru
Ucieramy razem do uzyskania
pożądanej konsystencji.
Wygląda smakowicie! No i ten smak cytryny!!! :-) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDomowe ciasto zawsze przebija kupne - a to wyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńMak i cytryna, super pomysł. Mi taki pasuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię, więc opiszę wynik później ;) Zastanawia mnie dlaczego tortownicę smarujesz masłem skoro wykładasz papierem ?
OdpowiedzUsuńBożena
Mało konkretnie napisałam :) Najczęściej robię tak, że boki smaruję masłem, a papierem wykładam tylko dno. Stąd i papier, i masło :)
UsuńJustynko ! Ciasto wyszło rewelacyjnie ! Zniknęło błyskawicznie ! Pozdrawiam. Bożena
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
Usuń