Sernik orzechowy
Już dawno mnie kusił.
I słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat.
Wszystkie się potwierdziły.
Przepis pochodzi z blogu MOJE WYPIEKI
Składniki na spód:
- 1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive (dałam zwykłe maślane)
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut (ja nie podpiekałam)
Składniki na masę orzechową:
- 2/3 szklanki golden syrupu (dałam pół szklanki miodu)
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dałam szklankę orzechów włoskich i pół szklanki migdałów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera śmietankowego (również użyłam zmielonego już twarożku 'President')
- 1 szklanka brązowego cukru (jak dla mnie mogłoby być mniej)
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
niesamowity! wygląda obłednie
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się znakomicie. Uwielbiam orzechy i bardzo lubię sernik, ale takiego połączenia nie znałam. Zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńprawdziwa rozpusta! też muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie ;0)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i znika w tempie błyskawicznym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rany ;) Szczerze mówiąc, ten sam sernik z blogu moje wypieki mnie nie przekonał do zrobienia, ale jak zobaczyłam ten aż mam ochotę się rzucić do piekarnika ;) Super! ;)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że do ozdoby na górze użyła pani roztopionej gorzkiej czekolady?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyć roztopionej gorzkiej czekolady , najlepiej z łyżką śmietany kremówki, ale w tym przypadku akurat zrobiłam polewę (połowę porcji)z tego przepisu: http://bistromama.blogspot.com/search/label/serniki
OdpowiedzUsuńczyli:
50 g margaryny
50 g cukru pudru
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka wody
Składniki razem rozpuścić i mieszając doprowadzić do wrzenia (na krótko). Lekko zastygającą polać ciasto.
Pozdrawiam!
Wielkie dzięki, na pewno skorzystam ;) Świetna dekoracja ;)
OdpowiedzUsuńPiekła pani sernik z termoobiegiem, czy na ogrzewanie góra dół?
OdpowiedzUsuńPiekłam na grzałkach góra-dół, bardzo rzadko używam termoobiegu, jakoś nie mogę się przekonać.
UsuńGdy widać, że sernik jest już z góry upieczony, można włączyć na ostatnie 10 minut tylko dolną grzałkę.
Pozdrawiam :)
Wg mojego męża najlepszy sernik jaki jadł!!! Potwierdzam! i polecam!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się ! :)
OdpowiedzUsuńOch zrobiłam na święta i już się nie mogę doczekać degustacji :) wygląda równie apetycznie jak Pani i mam nadzieje, że w smaku będzie równie obłędny :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!! Wesołych Świąt :)
UsuńZnalazłam ten przepis dopiero teraz, zrobiłam na Wielkanoc. Trochę przepis zmodyfikowałam, ponieważ miałam tortownicę 26 cm. Dałam 1 kg sera (do serników używam tylko sera w wiaderku z Piątnicy, jest moim zdaniem najlepszy, bo nie ma żadnych dodatków)i 20 dkg cukru (zwykłego, bo nie było nigdzie brązowego), więc nie wyszedł słodki. Spód trochę jest faktycznie słodki, może można na przyszłość nie dawać cukru, chociaż po 1,5-dniowym odstaniu w lodówce jakby trochę ten cukier stracił moc :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny.
Pozdrawiam, Ilona
PS. Nie jest to oczywiście moje pierwsze dzieło z tego bloga. Wszystko, co dotąd zrobiłam, jest naprawdę dobre.
Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że sernik się udał i smakował :) Potwierdzam, że Piątnica najlepsza z serów wiaderkowych, choć mnie ostatnio wzięło na klasyczny twaróg i mielę sama. Wiadomo jednak, że to trochę więcej zachodu. Pozdrawiam Cię Ilona serdecznie!
Usuń