Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Rożki z gruszką i powidłami śliwkowymi

Już kiedyś robiłam podobne rożki z serem,
 te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam 
- dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. 
A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe, 
o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:

oraz




Na ok. 12 szt.


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 gruszki
  • powidła śliwkowe 
  • cukier puder do posypania
Ciasto rozmrażamy, rozwijamy i kroimy na kwadraty. 

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżeczkę powideł śliwkowych, a na powidła kawałek gruszki.  Składamy kwadraty po przekątnej i dociskamy brzegi widelcem. 

Trochę powideł i tak wycieknie w trakcie pieczenia, ale nie ma się czym przejmować :) na pewno warto piec na papierze, żeby uniknąć szorowania blaszki z powideł.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 15 minut. 

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. 




4 komentarze:

  1. W weekend robię!!! Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia, ja już mam całą listę od Ciebie do zrobienia :) pytanie czy zdążę :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pycha! Z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9/3/12

    Moja mama robila podobne i bardzo je lubilam:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger