Rożki z gruszką i powidłami śliwkowymi
Już kiedyś robiłam podobne rożki z serem,
te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam
- dlaczego nie gruszka? A miałam zapas.
A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe,
o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:
oraz
Na ok. 12 szt.
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
Ciasto rozmrażamy, rozwijamy i kroimy na kwadraty.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżeczkę powideł śliwkowych, a na powidła kawałek gruszki. Składamy kwadraty po przekątnej i dociskamy brzegi widelcem.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżeczkę powideł śliwkowych, a na powidła kawałek gruszki. Składamy kwadraty po przekątnej i dociskamy brzegi widelcem.
Trochę powideł i tak wycieknie w trakcie pieczenia, ale nie ma się czym przejmować :) na pewno warto piec na papierze, żeby uniknąć szorowania blaszki z powideł.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 15 minut.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
W weekend robię!!! Mniam
OdpowiedzUsuńGosia, ja już mam całą listę od Ciebie do zrobienia :) pytanie czy zdążę :)
UsuńPozdrawiam!
Pycha! Z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robila podobne i bardzo je lubilam:)
OdpowiedzUsuń