Muffinki cytrynowe z makiem
Muffinki robione na szybko.
Szukałam przepisu na takie babeczki, na które składniki będę miała w domu
i nie będę musiała wysyłać o 20 męża na zakupy ;)
Miały być dodatkiem do porannego śniadania.
Nic szczególnego.
Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej.
Są pyszne!
Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i wilgotne.
Na pewno do powtórzenia!
lekko zmieniony (mniej cukru, bez soli, z większą ilością maku)
- 170 ml oleju
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- sok i skórka otarta z jednej cytryny (dałam sok z 1,5 cytryny)
- 2 łyżki maku
W misce mieszamy suche składniki: makę, cukier, mak, proszek do pieczenia.
W drugiej misce składniki mokre: olej, jajka mleko, sok i skórkę z cytryny.
Łączymy mokre składniki z suchymi i szybko mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.i nakładamy ciasto. Posypujemy makiem dla dekoracji.
Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC.
R aczej nie jemy ciepłych :)
Przepis przetestowany -mhmmmm pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam ♥
UsuńPuszyste.delikatne.dodalam skórkę smażona w lukrze.suoer przepis!dzięki😉
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię te muffinki :)
Usuń