Sernik na ciemnym cieście
Kolejny domowy klasyk :)
Nie wierzę, że ktoś może go nie znać.
Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy,
w czasie świąt, urodzin i bez okazji w niedzielne popołudnie.
Zaczęłam odgrzebywać domowe przepisy.
Ten pochodzi z zeszytu, który założyłam mając jakieś 14 lat.
Wpisywałam do niego sprawdzone przepisy od sąsiadek
i kolekcjonowałam w nim kulinarne wycinki z gazet.
Przepis modyfikowany, jak widać.
Użyłam sera z wiaderka, ale sernik byłby bardziej zbliżony smakiem
do tego domowego, gdyby ser miał w sobie grudki. Ale to jak kto woli :)
Razem z serem zmiksowałam roztopioną i przestudzoną margarynę.
Zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń śmietankowy lub waniliowy.
W przepisie poniżej są aż dwie szklanki cukru dodane do sera.
Absolutnie proszę tego nie popełniać!
3/4 szklanki zupełnie wystarczy :)
Przepis na blaszkę o wymiarach 26 x 21 cm.
Smacznego!
Mój ukochany sernik tak zwany kapłański :D Pyszności
OdpowiedzUsuńnie znałam takiej nazwy, dobrze wiedzieć!
Usuńdziękuję :)
Przepyszny klasyk, który sprawdza się zawsze i przy każdej okazji :)
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńna jaką blaszkę jest przepis? i do masy serowej dodaje się 2 szklanki cukru?
OdpowiedzUsuńnie, absolutnie nie dwie!!! 3/4 szklanki! co za błąd, tego nie zauważyłam, już piszę uwagę. Dziękuję za spostrzegawczość :)
UsuńBlaszka 26 x 21 cm.
dziękuję bardzo za info:) pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńtez mialam taki zeszyt hehe, musze poprosic mame zeby poszukala gdzies w piwnicy...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników. W moim zeszycie figuruje pod nazwa "Izaura";)
OdpowiedzUsuńIzaura jest z ciastem ucieranym nie kruchym pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo nie jest sernik Izaura. To jest klasyczny sernik na ciemnym KRUCHYM cieście. Proszę przeczytać przepis i sposób wykonania, czy ciasto ucierane da się zetrzeć na tarce? Pozdrawiam.
Usuńwitam,pytanko :)
OdpowiedzUsuń20dkg masła = 200g czyli kostka ? tak samo z mąką,40dkg=400g mąki?? :) chcę się upewnić
tak, dokładnie tak :) To przepis z lat 90-tych a wtedy głównie na dekagramy składniki były podawane :)
Usuńjuż kilka razy robiłam twój sernik i zawsze REWELACJA111!!!!JUŻ NAWET INNYCH NIE SZUKAM , TEN BĘDZIE ZAWSZE GOŚCIŁ U MNIE NA STOLE.DZIĘKI!!!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie bardzo czytelnie ile śmietany do ciasta
OdpowiedzUsuń3 łyżki :)
UsuńMargaryna do ciasta? Zbrodnia ;) Czy mam dodać tyle samo masła co margaryny?
OdpowiedzUsuń