Muffinki cappuccino
Śmiało mogę powiedzieć, że to od nich zaczęła się cała muffinkowa przygoda :)
To pierwsze mufiinki, które upiekłam w życiu, moje ulubione.
Jakieś 5 lat temu przepis znalazłam na stronie www.cincin.cc
Piekę je zawsze wtedy, gdy goście dzwonią i mówią, że będą za 15 minut ;)
składniki suche:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru (dałam cukier trzcinowy)
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
- 12 kostek mlecznej czekolady (po jednej do każdej muffinki)
- opcjonalnie polewa - można,ale nie trzeba :)
Zdobimy zgodnie z upodobaniem. U mnie akurat polewa z czekolady mlecznej i białej, a na wierzchu to, co znalazłam w domowych słodkich zapasach. Czyli Snickers i czekoladka Kinder :)
Śliczne! Chętnie upiekę :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa babeczki juz takie śliczne! uroczo przystrojone.
jakie ladniutkie:)
OdpowiedzUsuńJak one wyglądają...małe, słodkie cuda!
OdpowiedzUsuńA ja dodam, że przepyszne!
OdpowiedzUsuńSprawdzone na własnym podniebieniu - niebo w gębie!
Kasia :)))
Usuńi dziękuję za krzesełko z Ikei :)
Czy to 12 kostek mlecznej czekolady jest do wciśnięcia po 1 kostce do każdej muffinki??
OdpowiedzUsuńTak, 1 kostka na 1 muffinkę.
UsuńDo papilotki osadzonej w foremce wlewam pół małej chochelki ciasta, daję kostkę czekolady i przykrywam taką samą ilością ciasta.
właśnie je zrobiłam :) tylko z Nutellą ;>
OdpowiedzUsuńwlasnie wsadzilam do piekarnika, troche sie obawiam bo ciasto bylo baaardzo geste ledwo co odklejalo sie od lyzki, mam nadzieje ze sie udadza :)
OdpowiedzUsuńupdate: pieklam pol godziny bez termoobiegu (ostatnio wszystko mi wychodzi bardzo wilgotne/na pograniczu zakalca) i wyszły przepyszne!! dziekuje za super przepis :)
UsuńW takim razie baaardzo się cieszę i dziękuję za komentarz!
UsuńWstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika? ��
OdpowiedzUsuńTak, piekarnik powinien być nagrzany.
Usuń