Ryż zapiekany z jabłkami
Nie znam chyba osoby, która nie jadła tego prostego dania w dzieciństwie. Obiad lub deser - jak kto woli - bardzo prosty w przygotowaniu, a stanowiący istny wehikuł czasu, który pozwoli przenieść się na chwilę do słodkich wspomnień sześciolatka :)
składniki:
- 2 torebki ryżu
- 3 jabłka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- ok. 1.5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- cynamon
- 3-4 łyżki cukru
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub miseczek.
Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem łyżeczki masła.
Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Podsmażamy lekko na maśle razem z cukrem i cynamonem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno nakładamy pierwszą warstwę ryżu, przykrywamy ją warstwą jabłek i tak jeszcze dwa razy :) Ostatnią warstwą powinien być ryż.
Przed zapieczeniem możemy zetrzeć na niego trochę masełka. Przykrywamy naczynie lub miseczki folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekamy do lekkiego zrumienienia (ok.30 minut).
Podałam z sosem z jogurtu naturalnego, śmietany, cynamonu i miodu.
Smacznego!
ja nie jadłam! aż sobie zrobię, żeby zobaczyć jak smakuje.
OdpowiedzUsuńja pamiętam ten smak....mama też nam robiła
OdpowiedzUsuńOch uwielbiam:) I właśnie pójdę teraz i sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDokładnie..danie mojego dzieciństwa:)))
OdpowiedzUsuńTo co zawsze robiłam z mamą w sobotę na obiad. Miłe wspomnienia.. ;)
OdpowiedzUsuńJa rowniez pamietam ryz z jablkami z mojego dziecinstwa, chociaz nieco inaczej zrobiony. Niemniej jednak, lubie to nawet teraz jako dorosla :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa! Cudowny aromat jabłek i cynamonu w całym domu ahh...się rozmarzyłam ;)
OdpowiedzUsuńNasze mamy nie znały chyba ryżu w woreczkach, gotowały więc sypany z szarej papierowej torebki, za to tylko na mleku :)i nierzadko prosto od krowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mimo, że ryż był z szarej papierowej torebki, to jego smakowi nie dorówna ten dzisiejszy. :-)
UsuńTeż tak uważam! I nie wiem czy to sam ryż w sobie był tak dobry, czy smaki dzieciństwa zapamiętuję się wyjątkowo :)
Usuńtaki słodki ryż to same cudne wspomnienia :-)
OdpowiedzUsuńJa pamiętam taki ryż z dżemem i bitą śmietaną-mniam ,pycha:-)Chyba każda wersja tego dania jest dobra.
OdpowiedzUsuńWspomnienie młodości... ale według tego przepisu jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńA mam pytanie ile czasu trzeba gotować ryż ?
OdpowiedzUsuńRyż gotuję 2-3minuty krócej niż podaje przepis na pudełku.
UsuńNajczęściej jakieś 12-13 minut (na pudełku jest zazwyczaj 15 minut).
Pozdrawiam!
Ja dodaję zdecydowanie więcej jabłek. W zasadzie są to jabłka z ryżem :)
OdpowiedzUsuńIle kalorii może liczyć porcja dla jednej osoby?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie liczę kalorii ;) Ale portal female.pl podpowiada:
UsuńRyż z jabłkami 100g ma w 100g:
158 kalorii i 2.3 g tłuszczu.
Pozdrawiam :)
Dziękuje bardzo.
UsuńAch, jak u babci!:)Pozdrawiam kolezanke bloggerke z wojewodztwa opolskiego :)
OdpowiedzUsuńO jak miło :))) niewiele nas z opolskiego w blogosferze kulinarnej. Jest jeszcze delimamma.blogspot.com. Już do Ciebie zaglądam :)
UsuńWłaśnie przed chwilą włożyłam ryż do piekarnika. Musiałam się pilnować, żeby nie wyjeść wszystkich podsmażonych jabłek, bo smak miały obłędny! Już się nie mogę doczekać efektu końcowego, aż chyba ślinotoku dostanę :))))
OdpowiedzUsuńPozostaje mi życzyć smacznego! Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie równie dobry! Pozdrawiam :)
UsuńNiesamowicie pyszny...moja cora pokochala to danie:)))
OdpowiedzUsuńA to takie proste, że zastanawiałam się czy przepis na blog dawać. Ale jak czytam komentarze to wiem, że dobrze zrobiłam :) Pozdrawiam!
Usuńzaraz lecę zrobić dla mojej dzidziuli zrobić:D niby takie proste ale jak trzeba zrobić to nie wiadomo jak;) więc ja dziękuję:)
OdpowiedzUsuńa i zapraszam serdecznie do mnie:)
UsuńJa robię pierwszy raz dla mojego 7-letniego dziecka :) mam nadzieję że wszystko wyjdzie jak trzeba i będzie chciał jeszcze :))
OdpowiedzUsuńbistro mamo nie zastanawiaj się tylko pisz pyszne przepisy jesteś w moich ulubionych :*
pozdrawiam Irmina
Trzymam kciuki! I Życzę smacznego :)
UsuńSmakowa�o dlatego dzi� powt�rka z pysznego dania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Irmina
Robię to danie bardzo często:) Natka uwielbia, Franek rzuca talerzem przez pół kuchni;-) Kiedyś tez je pokocha:*
OdpowiedzUsuńa mnie sie serwatka zrobiła z tej wody i mleka:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz taki ryż z jabłuszkiem dla 4-letniego synka i muszę przyznać że bardzo dobry ten przepis mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis....pyszne mi wyszło:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam...
OdpowiedzUsuńja też, a już dawno nie robiłam :)
UsuńNic nie dało zapiecznie w piekarniku szkoda prądu najlepiej wszystko podsmażyć na patelni. Żadna rewelacja. Moje dziecko się nie ucieszyło.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci bardzo lubią co nie oznacza, ze inne też muszą :)
UsuńFajny pomysł na leciutkie danie. A co do jabłka, to jedno ze zdrowszych owoców - dzięki dużej ilości błonnika zalecany przy odchudzaniu. Nawet słyszałam o tzw. diecie jabłkowej: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/ile-kalorii-ma-jab%C5%82ko Ale nie testowałam, chociaz nie ukrywam, że jestem ciekawa efektów.
OdpowiedzUsuń