MiniSerniczki z Oreo
Reklama Oreo potrafi zdziałać cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci.
Rozkręcanie ciasteczek to nielada gratka,
kusi maczanie ich w mleku i kontrast bieli z czernią,
którego tradycyjne markizy nie mają.
Osobiście, gdybym miała wybierać,
to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich,
a do tego wypić kubek zimnego mleka ;)
Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka,
zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają serniki.
Przepis na serniczki z Oreo, znalazłam na kilku anglojęzycznych blogach.
Skorzystałam z TEGO
Wyszło mi 15 serniczków.
- 19 ciasteczek Oreo
15 całych ciasteczek na spód
4 ciasteczka rozdrobnione
5 ciasteczek do ozdobienia (pokrojonych na ćwiartki)
- 200 g białego gładkiego sera
- 110 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 110 g gęstej śmietany
- cukier waniliowy lub ekstrat waniliowy
- bita śmietana do ozdoby
Przygotowałam formę muffinkową, wyłożyłam papilotkami, do każdej papilotki dałam jedno ciasteczko Oreo. Zmiksowałam ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodałam jajka i na końcu śmietanę.
Delikatnie wmieszałam do masy posiekane ciasteczka i przełożyłam masę serową do papilotek (na całe ciasteczka Oreo).
Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy wystygły, każdy serniczek ozdobiłam bitą śmietaną i kawałeczkiem ciasteczka Oreo.
Bardzo proste, bardzo efektowne i bardzo smaczne :)
Nie przepadam za Oreo, ale w takim wydaniu są świetne:) Urocze serniczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Oreo, a te serniczki to już chodzą za mną od dawna. :)
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wychodzą te serniczki. Ciastka nie leżą na dole, tylko podnoszą się. Jaka powinna być konsystencja masy przed upieczeniem? U mnie jest bardzo rzadka.
OdpowiedzUsuńA może należy piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńMasa jest na tyle gęsta, że nie powinny sie podnosić. Z termoobiegiem nie próbowałam, trudno mi powiedzieć. Choć z doswiadczenia wiem, że serniki raczej wolą niższą temperaturę i dłuższe pieczenie.
UsuńPrawdziwa pychotka- czy takie serniczki można jeszcze zmniejszyć -aby wyszło mniej serniczków?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zmniejszyć składniki o połowę, albo wg innych proporcji :)
Usuń