Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

MiniSerniczki z Oreo


Reklama Oreo potrafi zdziałać cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. 
Rozkręcanie ciasteczek to nielada gratka, 
kusi maczanie ich w mleku i kontrast bieli z czernią,
 którego tradycyjne markizy nie mają.
Osobiście, gdybym miała wybierać, 
to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich, 
a do tego wypić kubek zimnego mleka ;) 

Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka, 
zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają serniki.




Przepis na serniczki z Oreo, znalazłam na kilku anglojęzycznych blogach.
Skorzystałam z TEGO

Wyszło mi 15 serniczków.

  • 19 ciasteczek Oreo

15 całych ciasteczek na spód
4 ciasteczka rozdrobnione
5 ciasteczek do ozdobienia (pokrojonych na ćwiartki)

  • 200 g białego gładkiego sera
  • 110 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 110 g gęstej śmietany
  • cukier waniliowy lub ekstrat waniliowy 
  • bita śmietana do ozdoby

Przygotowałam formę muffinkową, wyłożyłam papilotkami, do każdej papilotki dałam jedno ciasteczko Oreo. Zmiksowałam ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodałam jajka i na końcu śmietanę.
Delikatnie wmieszałam do masy posiekane ciasteczka i przełożyłam masę serową do papilotek (na całe ciasteczka Oreo).
Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy wystygły, każdy serniczek ozdobiłam bitą śmietaną i kawałeczkiem ciasteczka Oreo.

Bardzo proste, bardzo efektowne i bardzo smaczne :)




7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za Oreo, ale w takim wydaniu są świetne:) Urocze serniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Oreo, a te serniczki to już chodzą za mną od dawna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agata3/6/13

    Mi niestety nie wychodzą te serniczki. Ciastka nie leżą na dole, tylko podnoszą się. Jaka powinna być konsystencja masy przed upieczeniem? U mnie jest bardzo rzadka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata3/6/13

    A może należy piec z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest na tyle gęsta, że nie powinny sie podnosić. Z termoobiegiem nie próbowałam, trudno mi powiedzieć. Choć z doswiadczenia wiem, że serniki raczej wolą niższą temperaturę i dłuższe pieczenie.

      Usuń
  5. Anonimowy30/1/14

    Prawdziwa pychotka- czy takie serniczki można jeszcze zmniejszyć -aby wyszło mniej serniczków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zmniejszyć składniki o połowę, albo wg innych proporcji :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger