Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto miodowo-serowe

A raczej piernikowo-serowe, 
bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. 
W końcu miało być świątecznie :)
Wyszło pyszne!


Ciasto:
  • 1 masło (200 g)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 6 łyżek mleka
Powyższe składniki razem rozpuścić na wolnym ogniu. Do przestudzonej masy dodać:
  • 2 jajka
Na stolnicę przesiać:

  • 3 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
W mące zrobić wgłębienie, wlewać powoli wystudzoną masę i "od środka" mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż będzie można wyrobić ciasto ręką.

Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą z nich piec osobno przez ok. 15 min w temp. 180 st.

Piekę w blaszce  wymiarach 29 x 22 cm.
Ser (z przepisu na SERNIK GOTOWANY)
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.

Jeden z wcześniej upieczonych placków ułożyć w blaszce. Na niego wylać 1/3 masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać kolejną 1/3 część masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Na ten placek wylać ostatnią część masy serowej i przykryć czwartym, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.Na drugi dzień polać polewą i dowolnie ozdobić.

Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki wody
Składniki razem rozpuścić i mieszając doprowadzić do wrzenia (na krótko). Lekko zastygającą polać ciasto.

Smacznego :)

 

5 komentarzy:

  1. Widzę, że jeszcze świąteczne;) Pyszne ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne warstwy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. zrobilam dzisiaj i jestem juz ciekawa smaku. Moje troche innne bo zrobilam to ciasto jako tort. Moj synus ma jutro urodziny i ciekawa jestem jak bedzie smakowac..

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. zrobilam dzisiaj i jestem juz ciekawa smaku. Moje troche innne bo zrobilam to ciasto jako tort. Moj synus ma jutro urodziny i ciekawa jestem jak bedzie smakowac..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kiedyś też mężowi zrobiłam jako tort :) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! Wszystkiego najlepszego dla Syna i wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger