Ciasto miodowo-serowe
A raczej piernikowo-serowe,
bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej.
W końcu miało być świątecznie :)
Ciasto:
- 1 masło (200 g)
- 1/2 szkl. cukru
- 5 łyżek miodu
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- 3 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą z nich piec osobno przez ok. 15 min w temp. 180 st.
Piekę w blaszce wymiarach 29 x 22 cm.
Ser (z przepisu na SERNIK GOTOWANY)
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1/3 szklanki mleka
- ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków ułożyć w blaszce. Na niego wylać 1/3 masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać kolejną 1/3 część masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Na ten placek wylać ostatnią część masy serowej i przykryć czwartym, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.Na drugi dzień polać polewą i dowolnie ozdobić.
Polewa:
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki wody
Smacznego :)
Widzę, że jeszcze świąteczne;) Pyszne ciacho;)
OdpowiedzUsuńCudowne warstwy:)
OdpowiedzUsuńWitam. zrobilam dzisiaj i jestem juz ciekawa smaku. Moje troche innne bo zrobilam to ciasto jako tort. Moj synus ma jutro urodziny i ciekawa jestem jak bedzie smakowac..
OdpowiedzUsuńWitam. zrobilam dzisiaj i jestem juz ciekawa smaku. Moje troche innne bo zrobilam to ciasto jako tort. Moj synus ma jutro urodziny i ciekawa jestem jak bedzie smakowac..
OdpowiedzUsuńJa kiedyś też mężowi zrobiłam jako tort :) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! Wszystkiego najlepszego dla Syna i wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń