Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto francuskie, szpinak, feta i suszone pomidory


Te paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, 
zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.
Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo.
Dzięki podpowiedziom koleżanek długo nie musiałam się głowić 
jak zagospodarować wolny płat ciasta :)




  • ciasto francuskie
  • 100 -150 g mrożonego szpinaku liściastego 
  • 150 g fety
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy w rondelku z odrobiną wody, kiedy woda odparuje, dodajemy łyzkę masła i jeszcze chwilę dusimy szpinak, w międzyczasie dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. 
Pomidory dość drobno kroimy, dodajemy do szpinaku, zdejmujemy z ognia, mieszamy z rozdrobnioną fetą i rozbełtanym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy prostokąty. Na dłuższy bok każdego prostokąta nakładamy 1/3 część nadzienia, zakładamy drugim bokiem. Sklejamy boki dociskając widelcem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Każdą część kroimy ostrym nożem na mniejsze części (powinno z każdej wyjść ok. 4-5 pasztecików). 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. 



5 komentarzy:

  1. Ja też nazywam je pasztecikami!:) U mnie najczęściej występują z kapustą i grzybami, z makiem, lub z duszonymi grzybami. Za szpinakiem nie przepadam, ale fety i pomidorów chyba jeszcze tam nie wrzucałam:)Zdecydowanie jeden z prostszych i efektowniejszych sposobów na przekąskę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być świetne. Może nie dziś, ale na pewno jutro sprawdzę przepis w praktyce ;) Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wrzucałam podobne zestawinie i potwierdzam, że pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno robiłam coś całkiem podobnego, ciasto francuskie i szpinak to połączenie doskonałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie musisz mnie nawet namawiać,kocham ciasto francuskie ,robiłam już zawijańce ze szpinakiem ale z dodatkiem pomidorów to musi być dopiero pycha:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger