Ciasto francuskie, szpinak, feta i suszone pomidory
Te paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać,
zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.
Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo.
Dzięki podpowiedziom koleżanek długo nie musiałam się głowić
jak zagospodarować wolny płat ciasta :)
- ciasto francuskie
- 100 -150 g mrożonego szpinaku liściastego
- 150 g fety
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy w rondelku z odrobiną wody, kiedy woda odparuje, dodajemy łyzkę masła i jeszcze chwilę dusimy szpinak, w międzyczasie dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
Pomidory dość drobno kroimy, dodajemy do szpinaku, zdejmujemy z ognia, mieszamy z rozdrobnioną fetą i rozbełtanym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy prostokąty. Na dłuższy bok każdego prostokąta nakładamy 1/3 część nadzienia, zakładamy drugim bokiem. Sklejamy boki dociskając widelcem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Każdą część kroimy ostrym nożem na mniejsze części (powinno z każdej wyjść ok. 4-5 pasztecików).
Ja też nazywam je pasztecikami!:) U mnie najczęściej występują z kapustą i grzybami, z makiem, lub z duszonymi grzybami. Za szpinakiem nie przepadam, ale fety i pomidorów chyba jeszcze tam nie wrzucałam:)Zdecydowanie jeden z prostszych i efektowniejszych sposobów na przekąskę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMuszą być świetne. Może nie dziś, ale na pewno jutro sprawdzę przepis w praktyce ;) Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńJa wrzucałam podobne zestawinie i potwierdzam, że pychota!
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam coś całkiem podobnego, ciasto francuskie i szpinak to połączenie doskonałe! :)
OdpowiedzUsuńNie musisz mnie nawet namawiać,kocham ciasto francuskie ,robiłam już zawijańce ze szpinakiem ale z dodatkiem pomidorów to musi być dopiero pycha:)
OdpowiedzUsuń