Brownie z migdałami
Nie przepadam za ciastami czekoladowymi.
Moja rodzina przeciwnie :)
To dla niej w pewne niedzielne popołudnie powstało brownie z migdałami.
I chyba przerosło moje oczekiwania
- w domu zapach czekolady unosił się jeszcze długo,
a ciasto udało się znakomicie.
Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z pyszną chrupiącą skórką...
nie potrzebowało dodatkowych ozdobników w postaci polewy czy cukru pudru.
Przepis pochodzi STĄD
Zmodyfikowałam jedynie trochę wykonanie
i zamiast orzechów (nie miałam), dodałam niełuskane migdały.
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 kostka masła (200 g)
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 50 g niełuskanych migdałów
W mikrofalówce ( na 60 % mocy) roztopiłam masło z czekoladą wcześniej połamaną na kostki.
Jajka ubiłam (w robocie kuchennym), dodając stopniowo cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmieszałam przestudzoną czekoladę i wymieszałam z pokruszonymi migdałami.
Spód blachy (26 x 21 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto na blachę.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piekłam 30 minut.
Prawda, że proste?
Mmmmmmmm, cudeńko! Zamawiam! :)
OdpowiedzUsuńja też zamawiam:))
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste. I na pewno pyszne - w koncu to brownie!
OdpowiedzUsuńTo brawnie jest na prawde swietne! Pieklam je juz raz i dzis po raz drugi, wlasnie czekam zeby wyciagnac je z piekarnika:) swietnie smakuje z gałką dobrych lodów smietankowych;) polecam!
OdpowiedzUsuńO, z lodami rewelacja! Ja też bardzo lubię z tego przepisu :) Pachnie obłędnie! Pozdrawiam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa również często do ciast czekoladowego dokładam różnego rodzaju orzechy i wtedy fajnie można przełamywać smak brownie. Za każdym razem najsmaczniejsze ciasto wychodzi mi jak zrobię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy mogę mieć pewność, że cała rodzina będzie się nim zajadała.
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń