Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Świąteczny kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami

Kulebiak z kaszą gryczaną robiłam w zeszłym roku na święta.
Wyszedł super, i nie tylko walory smakowe mam na myśli :)
 Pięknie się również prezentował na świątecznym stole.
W tym roku mam zamiar powtórzyć, ale z nadzieniem ze słodkiej kapusty i grzybów.
Zdjęcia pochodzą z mojego zeszłorocznego archiwum,
wtedy jeszcze nie prowadziłam bloga więc nigdzie ich wcześniej nie publikowałam.




Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Galerii Potraw GW przez lis_kę:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74132462,74132462,0,2.html?v=2

Cytuję za autorką:

"Przepis pochodzi z książki kucharskiej Marii Disslowej z 1930 roku. Polecam :)
Kulebiak z kaszą gryczaną i pieczarkami

Ciasto:
250 ml mleka
500 g mąki
30 g drożdży świeżych lub 1 torebka (7g) drożdży suszonych instant dr Oetkera
10 g cukru
3 żółtka
60 gram masła

Na nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
300 g pieczarek
duża cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3 łyżki oleju do smażenia
1 jajko

Ciasto:
Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub mikserem
dosyć energicznie. Kiedy masa przestygnie i jest ciepła (nie gorąca!), dodać pozostałe składniki.
Jeśli używamy swieżych drożdży, należy je wczesniej zalać małą iloscią mleka, dodać 1
łyżeczkę cukru i odstawic na 15 minut, żeby 'zaczęły pracować'. Ciasto dobrze wyrobić.
Początkowo będzie dosyć zbite i gęste, ale z czasem stanie się miękkie i plastyczne.

Ciasto przykryć serwetą i odstawic do wyrośniecia na 30 minut.

Nadzienie: Ugotować kaszę gryczaną.
Pieczarki i cebulę pokroić i udusić na patelni, na oleju. Doprawić do smaku przyprawami,
nastepnie wymieszać z kaszą. Kiedy przestygnie, dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Wyrośniete ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt. Im cieńszy, tym lepiej.
Powinien mieć ok 0,5 cm grubości. Rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć tak, jak strudel -
zwijamy od dłuższego brzegu, ale niezbyt ciasno, by ciasto mogło jeszcze urosnąć.
Zawijamy w arkusz papieru do pieczenia i odkładamy do wyrosnięcia na ok. 30 minut (lub
dłużej).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Włożyć do niego strudel w papierze i piec ok. 45 minut. Należy sprawdzic stan upieczenia po
30 minutach. "



Zamiast pieczarek dałam prawdziwki (część mialam suszonych, część mrożonych).
A na szczególną pochwałę zasługuje ciasto drożdżowe z powyższego przepisu.

Naprawdę polecam na świąteczny stół.




4 komentarze:

  1. Robiłam i jadłam tylko kulebiaka z kapustą i grzybami z serowym ciastem (przepis Neli Rubinstein) - uwielbiam kaszę gryczaną i jestem pewna, że ten bardzo by mi smakował. Zachwycił mnie jednak Twój sposób pieczenia - w formie z kominkiem - super podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto od środka wygląda pysznie a z zewnątrz z tymi ozdóbkami przepięknie.Fajny pomysł na formę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beata8/12/11

    A dałoby się zamienic kaszę gryczaną na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku będę robić kulebiak z kapustą i grzybami, ciasto zostawię z tego przepisu. Niestety, nie mam sprawdzonego przepisu na farsz z kapusty, będę dopiero szukać na innych blogach, ale nie powinno być z tym problemu :) Najbardziej pasowałby mi taki pół na pół z kiszonej i słodkiej kapusty.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger