Strucla makowa
Moja pierwsza poważna strucla z makiem.
Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.
Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISU
Piszę "skorzystałam", ponieważ:
- podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle)
- pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :)
- masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniu
ciasto krucho - drożdżowe, na 2 strucle
- 500 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 140 g cukru pudru,
- 140 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- skórka z otartej z cytryny,
- szczypta soli
"Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli za gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.masa makowa:
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
Uformowaną struclę przełożyć do formy keksowej, wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka)"
trochę mi jej zostało, zrobiłam jeszcze małe zawijańce makowe z mrożonego ciasta kruchego
- 3 opakowania maku mielonego (razem 600 g)
- 600 ml mleka
- 400 g cukru
- 5 łyżek miodu
- 120 g masła
- 2 białka
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Oblewamy lukrem z soku cytryny i z cukru pudru. Posypujemy skórką pomarańczową.
Ten lukier tak cudownie spływa po brzegach :)
OdpowiedzUsuńCiekawie udekorowane i ciekawy przepis :)
pozdrawiam
cudna,zjadla bym cala sama,serio,pozdrawiam.Maja38.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie ;] zacna strucla!
OdpowiedzUsuńIdealna - ciasto się pięknie trzyma nadzienia, i jak rasowo wygląda...cudo!
OdpowiedzUsuńZawodowa! Pięknie wygląda i jest idealnie zwinięta:)
OdpowiedzUsuńja się jeszcze nie odważyłam na takie makowe pieczenie.. Tobie wyszło pysznie.
OdpowiedzUsuńZrobiona ;-) a właściwie dwie zrobione ;-) udane ;-) pyyyyyycha ;-)
OdpowiedzUsuńdzięki ;-)
Bardzo się cieszę :)))) U mnie już mak zrobiony, teraz pora ciasto zrobić :)
UsuńCzy przygotowaną masę zamrażasz?
OdpowiedzUsuńNie, a dlaczego? Raz mi jej trochę zostało i wykorzystałam mrożone ciasto kruche i zrobiłam ślimaki z makiem. Ale samej masy nie zamrażałam, choć pewnie można.
Usuń