Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Mince pies

Goszczą na moim stole od kilku lat.
Te zdjęcia pochodzą z zeszłego roku.
W tym roku będą również, jutro zamierzam kupić bakalie,
 które będą się moczyć w alkoholu przez mniej wiecej 10 dni, choć powinny znacznie dłużej.
Nie dość, że smakują, to jeszcze bardzo świątecznie wyglądają.



 nadzienie:
  • 65 dag koryntek
  • 70 dag sułtanek (mogą być na pół na pół dwa rodzaje różnych)
  • 60 dag brązowego cukru
  • 40 dag kwaśnych jabłek (obranych i drobno startych)
  • 15 dag pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów 
  • 170 ml brandy lub whisky, w ostateczności czystej wódki
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1łyżeczka przyprawy do piernika
  • wyciśnięty sok i skórka otarta z 2 cytryn
Wszystkie składniki wymieszałam i szczelnie zamknęłam w misce na ok. 3 tygodnie.
W tym roku jeszcze nie zrobiłam, ale myślę, że niepełne dwa tygodnie w alkoholu też bakaliom wystarczą :)

ciasto:
  • 175 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli.
Z podanych składników zagniatam ciasto. Z 3/4 ciasta wykrawam krążki, którymi wykładam zagłębienia i boki w formie do muffinek. Resztę ciasta zostawiam do wykrojenia "przykrywki", czyli ozdób w postaci np. gwiazdek.
Do zagłębień nakładałam nadzienie, na wierzch kładłam wyciętą z ciasta gwiazdkę i piekłam ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Zimne oprószyłam cukrem pudrem.

Uwaga, którą zawdzięczam czujności innych :)
Ponieważ nadzienia z tego przepisu wychodzi naprawdę sporo, "zaleca się":
- albo zrobienie farszu z polowy przepisu 
- albo zrobienie ciasta z podwójnej porcji :)




9 komentarzy:

  1. babeczki są śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. świątecznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia ;]
    chociaż zeszłoroczne.
    a babeczki? do wypróbowania, są śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mieszankę trzymać w lodówce czy raczej nie? zaglądać do niej w międzyczasie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko masz wystarczająco dużo miejsca w lodówce - to tak :) Jak nie, to w chłodnym miejscu (może być na balkonie, pod warunkiem, że nie ma mrozu). Możesz ją w trakcie przemieszać, ale równie dobrze możesz zamknąć w słoiku na ten czas, a słoik w lodówce powinien się zmieścić ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Anonimowy10/12/12

    Witaj, mam pytanie odnośnie składu nadzienia, czy te starte jabłka mogą czasem sfermentować,czy alkohol wystarczająco je zakonserwuje?:-)
    Pozdrawiam Kasia

    PS.Blog przepięknie smaczny:-)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol je dobrze zakonserwuje, nie sfermentują, a przynajmniej nie powinny :) Proszę pamiętać, ze nadzienia wychodzi dużo i trzeba albo z połowy porcji, ale z podwójnej kruche ciasto :) Zdjęcia tych babeczek pochodzą jeszcze z czasów, kiedy nie wiedziałam co to znaczy blog ;)
      Dziękuję za tak miłe słowa! I pozdrawiam :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger