Mince pies
Goszczą na moim stole od kilku lat.
Te zdjęcia pochodzą z zeszłego roku.
W tym roku będą również, jutro zamierzam kupić bakalie,
które będą się moczyć w alkoholu przez mniej wiecej 10 dni, choć powinny znacznie dłużej.
Nie dość, że smakują, to jeszcze bardzo świątecznie wyglądają.
nadzienie:
- 65 dag koryntek
- 70 dag sułtanek (mogą być na pół na pół dwa rodzaje różnych)
- 60 dag brązowego cukru
- 40 dag kwaśnych jabłek (obranych i drobno startych)
- 15 dag pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów
- 170 ml brandy lub whisky, w ostateczności czystej wódki
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1łyżeczka przyprawy do piernika
- wyciśnięty sok i skórka otarta z 2 cytryn
W tym roku jeszcze nie zrobiłam, ale myślę, że niepełne dwa tygodnie w alkoholu też bakaliom wystarczą :)
ciasto:
- 175 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli.
Do zagłębień nakładałam nadzienie, na wierzch kładłam wyciętą z ciasta gwiazdkę i piekłam ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Zimne oprószyłam cukrem pudrem.
Uwaga, którą zawdzięczam czujności innych :)
Ponieważ nadzienia z tego przepisu wychodzi naprawdę sporo, "zaleca się":
- albo zrobienie farszu z polowy przepisu
- albo zrobienie ciasta z podwójnej porcji :)
babeczki są śliczne.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie świąteczne!
OdpowiedzUsuńświątecznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńchociaż zeszłoroczne.
a babeczki? do wypróbowania, są śliczne.
czy mieszankę trzymać w lodówce czy raczej nie? zaglądać do niej w międzyczasie?;)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko masz wystarczająco dużo miejsca w lodówce - to tak :) Jak nie, to w chłodnym miejscu (może być na balkonie, pod warunkiem, że nie ma mrozu). Możesz ją w trakcie przemieszać, ale równie dobrze możesz zamknąć w słoiku na ten czas, a słoik w lodówce powinien się zmieścić ;) Pozdrawiam :)
UsuńWitaj, mam pytanie odnośnie składu nadzienia, czy te starte jabłka mogą czasem sfermentować,czy alkohol wystarczająco je zakonserwuje?:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
PS.Blog przepięknie smaczny:-)
Alkohol je dobrze zakonserwuje, nie sfermentują, a przynajmniej nie powinny :) Proszę pamiętać, ze nadzienia wychodzi dużo i trzeba albo z połowy porcji, ale z podwójnej kruche ciasto :) Zdjęcia tych babeczek pochodzą jeszcze z czasów, kiedy nie wiedziałam co to znaczy blog ;)
UsuńDziękuję za tak miłe słowa! I pozdrawiam :)