Babka ziemniaczana
Chyba lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu,
ale tu zdania mogą być podzielone :)
Na zimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet,
co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu.
Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni,
smakują lepiej niż placki ziemniaczane.
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule (dałam 3, przesadziłam... )
- 2 jajka
- 20 dag wędzonego boczku
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz
Boczek pokroiłam w kostkę, podsmażyłam.
Ziemniaki i cebulę przetarłam na tarce na drobnych oczkach (a raczej robot kuchenny przetarł), wymieszałam z mąką i jajkami, doprawiłam solą i pieprzem.
Nie ma z tym dużo roboty, pod warunkiem, że nie trzeba ręcznie trzeć ziemniaków :)
Masę przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. równą godzinę.
Podałam z sosem pieczarkowym i ćwikłą.
krojona na ciepło |
krojona na zimno |
Babka ziemniaczana? Brzmi bosko, wygląda bosko. Jednym słowem - pychota ;)
OdpowiedzUsuńPyszna. Ja pamiętam taką babę z czasów dziecinnych - danie typu taniu i dużo. Zdecydowanie, tanio, szybko i na dodatek jak pysznie :) Przepis wspaniały.
OdpowiedzUsuńOsobiście polecam do tego jeszcze delikatny sos gulaszowy.
No właśnie, tanio i dużo, koniecznie muszę powtórzyć.
UsuńPozdrawiam :)
Jest boska. Też taką robię. Koniecznie z sosem grzybowym lub pomidorowym.
OdpowiedzUsuńAGA
Babka ziemniaczana jest potrawą regionalną rodem z Podlasia. Od niedawna przygotowuję tę potrawę na życzenie mojego męża, który ma "podlaskie korzenie". Babka smakuje również i mnie oraz mojej córce.
OdpowiedzUsuńCiasto wykonuję tak samo, jak Ty, z tym, że masę ziemniaczaną odsączam na sitku i dodaję do ciasta. Aby masa ziemniaczana nie ciemniała dobrze jest dodać 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane i na babę są ziemniaki odmiany Vineta.
Przepis super. Super pomysł z wyściełaniem blaszki papierem. Ja piekę w kamionkach wykładanych cieniutkimi plastrami boczku. Też fajnie smakuje i wygląda. Do środka baby czyli po nałożeniu 1/2 porcji ciasta daję skwarki z boczku przesmażone z grubo pokrojoną cebulą. W przekroju, wychodzi tort :)
Gratuluję sympatycznego bloga z fajnymi przepisami.
Gospocha
Dziękuję, za tak cenne uwagi! Plastrami boczku wykładam formę kiedy piekę pasztet a nie pomyślałam, żeby wyłożyć też tutaj :) Bardzo, bardzo dziękuję za te mądre słowa i porady! Pozdrawiam!
Usuń