Sernik z Czarnego Lasu
Sernik, nazwany przeze mnie "Sernikiem z Czarnego Lasu"
jest efektem kompromisu w małżeństwie :)
Ja chciałam upiec sernik bardziej tradycyjny, mokry i ciężki.
Mąż zażyczył sobie ciasta z murzynkiem w tle,
ser ostatecznie wchodził w rachubę...
wiśni się nie spodziewał :)
Ostatecznie stwierdził, że bez nich "to nie byłoby TO"
Mąż zażyczył sobie ciasta z murzynkiem w tle,
ser ostatecznie wchodził w rachubę...
wiśni się nie spodziewał :)
Ostatecznie stwierdził, że bez nich "to nie byłoby TO"
W pewnej opolskiej cukierni można kupić sernik japoński.
Niestety, nie znalazłam przepisu na to pyszne ciasto
i postanowiłam zrobić coś "na wzór".
Przepis "pożyczyłam" z blogu Moje Wypieki
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-w-ciescie-czekoladowym
Wierzch udekorowałam wiśniami (Vortumnus - Smaki Lata).
Rozpuściłam 1 galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody,
połączyłam z wiśniami (dżemem tego nazwać nie można
- kojarzy mi się to "coś" z owocami w kisielu),
poczekałam, aż zacznie tężeć i wyłożyłam na sernik.
Smacznego :)
Wierzch udekorowałam wiśniami (Vortumnus - Smaki Lata).
Rozpuściłam 1 galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody,
połączyłam z wiśniami (dżemem tego nazwać nie można
- kojarzy mi się to "coś" z owocami w kisielu),
poczekałam, aż zacznie tężeć i wyłożyłam na sernik.
Smacznego :)
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńobłędnie!!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWisnie + czekolada to zawsze strzal w dziesiatke. A serniki uwielbiam, wiec to ciasto koniecznie musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńDżastina! To musi być cudowne! Ależ ja Ci zazdroszczę tego talentu... :)
OdpowiedzUsuńwygląda magicznie!!!
OdpowiedzUsuńCiastko wyszło cudnie,smak pierwsza klasa.Muszę przyznać,ze trochę modyfikacji z wisieńkami też było:).Użyłam wiśni w zalewie z amaretto i połaczyłam z galaretką-mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńa kiedy dac ta galaretke?
OdpowiedzUsuńTężejącą galaretkę dajemy na upieczony i wystudzony sernik.
Usuńdziekuje za szybka odp. pozdrawiam!!! przepis ląduje w moich ulubionych
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie ,trzeba wyprubowac
OdpowiedzUsuńpoproszę o przepis, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć a wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie strona się nie wyświetla, przepis na bazę, czyli sernik w cieście jest TUTAJ , a reszta tak ja w opisie:
UsuńWierzch udekorowałam wiśniami (Vortumnus - Smaki Lata).
Rozpuściłam 1 galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody,
połączyłam z wiśniami (dżemem tego nazwać nie można
- kojarzy mi się to "coś" z owocami w kisielu),
poczekałam, aż zacznie tężeć i wyłożyłam na sernik.
Smacznego!