Rożki z serem i rodzynkami
I kto by pomyślał, że w pierwszej wersji
to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;)
ale w domu zabrakło mi mąki.
Na szczęście było ciasto francuskie.
Bardzo proste w wykonaniu.
I przepyszne :)
Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...
Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.
Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 20 dag białego sera
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- rodzynki
- cukier puder do posypania
Ser zmiksowałam z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec wsypałam garść rodzynek i wymiesząlam łyżką.
Nakładałam na każdy kwadracik, składałam po przekątnej i dociskałam boki widelcem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 15 minut.
Posypałam cukrem pudrem i viola!
co dla fanów białego sera:)
OdpowiedzUsuńto już wiem, co zrobię zaraz z resztek sera, które mi zostały z sernika... :)
OdpowiedzUsuńsliczne, wiec chwytam kilka i zmykam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Przepyszne :) Polecam w 100% . Ja upiekłam z ciasta francuskiego świeżego
OdpowiedzUsuńOj to taki stary przepis, o którym już zapomniałam. A przy nim tak niewiele roboty jest :)
Usuń