Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami

Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast,
robię je z pamięci i jak zwykle na oko.
Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy.
Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.






ciasto
  • ok. 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. cukru (daję zwykle pół szklanki)
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. drobnych rodzynek
  • starta skórka z 1 pomarańczy
Na początek zrobiłam rozczyn. Do niewielkiej miseczki wlałam ciepłe mleko, rozkruszyłam drożdże, dałam łyżkę cukru i i łyżkę mąki.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok. 10-15 min.)

W międzyczasie przesiałam do dużej plastikowej miski mąkę, dodałam cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka.
Wyrobiłam wszystko drewnianą łyżką (to w drożdżowych dla mnie podstawa - nie mikser, nie ręcznie, ale drewniana wysłużona łyżka).
Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, aż ciasto podwoiło swoją objętość (20-30 min).

Po wyrośnięciu jeszcze raz króciutko wyrobiłam łyżką, dodałam skórkę z pomarańczy i rodzynki.
Na koniec wlałam olej (dzięki temu ciasto odrywa się od łyżki i  łatwo odchodzi od miski).

Przełożylam do keksówki (nie czekałam ponownie, aż urośnie), wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekłam 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przykryłam wierzch papierem.

lukier
  • sok z połowy 1 pomarańczy
  • cukru pudru tyle, abu lukier był w miarę gęsty (ok. 1 szkl.)
Sok wycisnęłam do plastikowej miski, dodawałam cukier i mieszałam drewnianą łyżką (można mikserem) aż był w miarę gęsty (tak, aby w trakcie rozprowadzania spływał po bokach "tylko trochę")

Smacznego :)




16 komentarzy:

  1. Jakie puszyste...oj jednym kawałkiem bym sie nie zadowoliła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lubię najbardziej;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. z keksem proszę nie mylić, nie ma z nim nic wspólnego :) no, może oprócz kształtu i rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i jest super!
    Ale ;)
    -strasznie wyrasta, a że mam mały piekarnik to mi się trochę przypiekło od góry
    -troszkę się rozlatuje, ale że to moje pierwsze ciasto drożdżowe więc nie mam pojęcia od czego to
    -pomysł z dodaniem oleju na koniec jest genialny! - w końcu będę mogła na relaksie robić ciasta drożdżowe
    - z przepisu wygląda na proste i rzeczywiście bardzo prosto się je robi

    Chyba się dokładniej zapoznam z innymi przepisami tu prezentowanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Beato :)
    - zawsze można (mniej więcej w połowie pieczenia) z góry przykryć papierem, wtedy się nie przypali. Ja czasami, jak już widzę, że góra jest brązowa, to wyłączam górną grzałkę.
    - to ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień, w pierwszy zawsze jest bardzo sypkie, więc może tu tkwi przyczyna.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto mojego dziecinstwa, najpierw piekla babcia, potem mama, czas sie nauczyc coby kontynuowac tradycje rodzinne :o)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/9/13

    MEGA proste i bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy18/4/14

    Zrobiłam wg przepisu tylko x 2 jeszcze 30 min i zobaczymy, co z niego wyrośnie.
    Dzięki za przepis szczególnie za podpowiedź dot. wyrabiania, pozdrawiam Daniela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakuje :)
      Wesołych Świąt!

      Usuń
  9. Anonimowy7/4/15

    robiłam na te Święta w foremkach do babek wielkanocnych- PRZEPYSZNE!!! Dziękuję za przepis;) na pewno powtórzę;) babeczki zjedzone do okruszka i jeszcze niedosyt pozostał...a inne ciasta leżą i kwiczą;) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo się cieszę i też to ciasto bardzo lubię :)

      Usuń
  10. Anonimowy22/3/16

    och doczekałam się kolejnej Wielkanocy wreszcie żeby zrobić Babki z tego przepisu;) właśnie przepisuję przepis na listę Swiąteczną;) Przy okazji Wesołych i smacznych Świat Bistromamo;)Aga

    OdpowiedzUsuń
  11. Bistromamo, jako Twoja psychofanka drozdzowych ciast donoszę ze zrobinam z tego przepisu spod drozdzowy pod drozdzowe ciasto z owocami( sliwki rabarbar plus morele:) kruszonka i lukrem cytrynowym-tyle ze bez rodzynek- wystarczylo na duza blache - i jest to naaaaajlepsze ciasto drozdzowe z owocami jakie jedlismy a wybredni jestesmy:) jest niezaslodkie , wilgotne i przepyszne nawet na 2 dzien- jest czyms pomiedzy ucieranym a drozdzowym, jest absolutnie pyszne! 😁😁😁😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa, cieszę się ogromnie!! W tym cieście to zasługa sporej ilości jajek, a zwłaszcza żółtek i masła oczywiście! Dziękuję pięknie za opinię, pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger