Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Szarlotka "by Aloha"


Szarlotka "by Aloha" hmmmm....
to nazwa dla wtajemniczonych :)

Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki:
  • jest krucha
  • jest w sam raz cynamonowa
  • rozpływa się w ustach
  • jest szybka i łatwa w wykonaniu




  • 60 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy

  • 7-8 dużych średnich jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieram, kroję na plastry i prażę na głębokiej patelni na 2 łyżkach wody.
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodaję trochę cukru. Pod koniec prażenia dodaję 1,5 łyżeczki cynamonu, gdy jabłka zmiękną - odstawiam, aż ostygną.

Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatam, dzielę na dwie części - mniejszą i większą. Większą część rozwałkowuję  i wykładam na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, tak aby zachodziło na boki. Na ciasto wykładam jabłka, na to daję rozwałkowaną drugą część ciasta. A że niedawno kupiłam sobie radełko to zrobiłam kratkę :)
Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 50 minut.


 Szarlotkę można podawać na ciepło, idealnie pasują do niej lody waniliowe :)



9 komentarzy:

  1. krucha i cynamonowa.. to ja poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne cynamonowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiłam swoją pierwszą w życiu szarlotkę (z tego przepisu właśnie!). Wyszła cudownie. Mąż był zachwycony. Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Wczoraj na bazie tego przepisu zrobiłam małe tarty z bezą, już niedługo pojawią się na blogu. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Anonimowy24/1/15

    Szarlotka jest fantastyczna w smaku ale mam straszny problem z wyrobieniem ciasta - składniki za nic mi się nie chcą połączyć... ciasto okropnie się rozsypuje i zupełnie nie da się go wałkować. Formę muszę dosłownie wykleić ciastem a kratka wychodzi tak, że wstyd pokazać;) Jaka może być przyczyna? Wszystkie składniki odmierzam wg przepisu, dzisiaj nawet dałam trochę mniej mąki ale nic to nie pomogło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałabym więcej śmietany, a mniej mąki. Śmietana powinna skutecznie skleić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Anonimowy23/1/18

    Mam pytanie jak myślisz bistro mamo czy mogę zrobić ciasto z wykorzystaniem maki pełnoziarnistej pszennej na pól z zwykła mąka ? wyjdzie czy nie wyjdzie ?;) a jeszcze jedno czy po wyrobieniu ciasta wykłada się je od razu do formy czy jednak "idzie" do lodówki ?? pozdrawiam stała czytelniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mieszanej mąki pół na pół wyjdzie na pewno :) Ja robiłam od razu, ale jak dasz do lodówki to tym lepiej dla ciasta bo wiadomo - kruche lepiej jak jest schłodzone :)Pozdrawiam :))

      Usuń
  6. Anonimowy25/1/18

    dziękuje za odpowiedz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger