Szarlotka "by Aloha"
Szarlotka "by Aloha" hmmmm....
to nazwa dla wtajemniczonych :)
Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki:
- jest krucha
- jest w sam raz cynamonowa
- rozpływa się w ustach
- jest szybka i łatwa w wykonaniu
- 60 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 20 dkg miękkiego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 7-8 dużych średnich jabłek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodaję trochę cukru. Pod koniec prażenia dodaję 1,5 łyżeczki cynamonu, gdy jabłka zmiękną - odstawiam, aż ostygną.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 50 minut.
Szarlotkę można podawać na ciepło, idealnie pasują do niej lody waniliowe :)
krucha i cynamonowa.. to ja poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńpyszne cynamonowe smaki:)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam swoją pierwszą w życiu szarlotkę (z tego przepisu właśnie!). Wyszła cudownie. Mąż był zachwycony. Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Wczoraj na bazie tego przepisu zrobiłam małe tarty z bezą, już niedługo pojawią się na blogu. Pozdrawiam!
UsuńSzarlotka jest fantastyczna w smaku ale mam straszny problem z wyrobieniem ciasta - składniki za nic mi się nie chcą połączyć... ciasto okropnie się rozsypuje i zupełnie nie da się go wałkować. Formę muszę dosłownie wykleić ciastem a kratka wychodzi tak, że wstyd pokazać;) Jaka może być przyczyna? Wszystkie składniki odmierzam wg przepisu, dzisiaj nawet dałam trochę mniej mąki ale nic to nie pomogło...
OdpowiedzUsuńDodałabym więcej śmietany, a mniej mąki. Śmietana powinna skutecznie skleić :) Pozdrawiam!
UsuńMam pytanie jak myślisz bistro mamo czy mogę zrobić ciasto z wykorzystaniem maki pełnoziarnistej pszennej na pól z zwykła mąka ? wyjdzie czy nie wyjdzie ?;) a jeszcze jedno czy po wyrobieniu ciasta wykłada się je od razu do formy czy jednak "idzie" do lodówki ?? pozdrawiam stała czytelniczka :)
OdpowiedzUsuńZ mieszanej mąki pół na pół wyjdzie na pewno :) Ja robiłam od razu, ale jak dasz do lodówki to tym lepiej dla ciasta bo wiadomo - kruche lepiej jak jest schłodzone :)Pozdrawiam :))
Usuńdziękuje za odpowiedz :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń