Tarta z kurkami i gorgonzolą
Nie będę kłamać, tarta trochę oszukana ;)
Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.
Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicie
to jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)
- gotowe ciasto mrożone na pizzę
- ok. 1/2 kg kurek (część najładniejszych zostawiłam w całości)
- ok. 20 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 ml gęstej śmietany
- ok. 20 dag sera z niebieską pleśnią
Zeszkliłam cebulę i usmażyłam boczek, dodałam kurki i smażyłam ok. 10 minut. Doprawiłam solą i pieprzem.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
Roztrzepałam jajka ze śmietaną, połączyłam z boczkiem, cebulką i kurkami.
Ciasto drożdżowe rozłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty.
Napełniłam nadzieniem i zawinęłam z ciasta brzegi.
Na wierzch tarty położyłam pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz wczesniej odłożone kurki.
Piekłam przez 40 minut.
Smacznego!
Wygląda C U D O W N I E! Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością spróbuje! Pozdrawiam!
Aaaaa!!! Ja chcę kawałek!
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
OdpowiedzUsuńnie ukrywam, że też mi smakowała ;)
Oj jaka pyszna mmmm,aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyglądała podobnie, smakowała pysznie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, idealny czas na takie dania :)
OdpowiedzUsuń