Makaron z tuńczykiem, fasolką szparagową i zielonym groszkiem
Pomysł na naprawdę błyskawiczny obiad.
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu ;)
Najpierw miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, też z makaronem, ale później pomyślałam, ze skoro nie mam pomysłu na obiad to może sałatkę zamienię w ciepłe danie?
Składniki, proporcje wg uznania:
- makaron kokardki
- kawałki tuńczyka w oleju (zawsze uważnie czytam, bo rozdrobnionego tuńczyka nie trawię)
- pół puszki zielonego groszku
- zielona fasolka szparagowa (świeża, mrożona luz z puszki)
- starty żółty ser
- sól, pieprz
- ew. oliwa z oliwek lub olej, jeśli tuńczyk jest w sosie własnym.
Przygotowanie jest banalne.
Ugotowałam makaron al dente, do odcedzonego dodałam tuńczyka, groszek, fasolkę i starty żólty ser. Wszystko razem wymieszałam.
Można podawać od razu, a można też dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Wybrałam drugą opcję, na wierzch starłam dodatkowa porcję sera i zapiekłam w piekarniku.
Podałam z pieczywem czosnkowym :)
Też wybrałabym drugą opcję;) Lubię takie ekspresowe dania:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń