Trufle czekoladowe
Trufle domowej roboty.Trufle hand made.Trufle idealne.
Mokre, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach.Nie wierzyłam, że kiedyś je zrobię i że wyjdą takie pyszne :)
A wszystko zaczęło się od tych małych uroczych papilotek,
to je najpierw kupiłam, a później musiałam je czymś wypełnić...
to je najpierw kupiłam, a później musiałam je czymś wypełnić...
- 150 g dobrej gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30 %
- 70 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka alkoholu (brandy, amaretto)
do obtoczenia:
- ok. 4 łyżek kakao
- ok. 4 łyżek cukru
W rondelku zagotowałam śmietankę z miodem, kawą i alkoholem. Do gorącego dodałam miękkie masło i czekoladę w kawałkach. Mieszałam drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
Wylałam na głęboki talerz i na dwie godziny schowałam do lodówki.
Kiedy masa zastygła, nabierałam łyżeczką małe porcje i formowałam kulki. Obtoczyłam część w kakao, a część w cukrze pudrze.
Każdą truflę ubrałam w kolorową papilotkę.
Smacznego :)
Ale fajne! Super! Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPyszności! Z chęcią spróbuje!
Pozdrawiam :)
Papilotki na pewno szczęśliwe, że takie choco pyszności w nich siedzą :D
OdpowiedzUsuńja też mam takie papilotki...czekają i czekają złoto do mnie mrugając:)
OdpowiedzUsuńPapilotek jeszcze trochę mi zostało, więc na pewno będą powtórki :) ale mam ochotę na małą zmianę, mogłoby coś w tych trufelkach chrupać, może skruszone sucharki? może ciastka holenderskie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
...kiedyś, gdy popatrzyłam na pewne ważne dla mnie fotografię to powiedziałam: "w tym miejscu kończy się rzemiosło, a zaczyna się sztuka", teraz myślę podobnie... Za każdym razem kiedy odwiedzam tą stronę to widzę coś prawdziwego - chęć wyrażania siebie, kulinarne wędrówki, pasję i wiele radości. IMF :)
OdpowiedzUsuńIMF :))) dziękuję! :*
OdpowiedzUsuńA może być spirytus, wódka? Mam trochę czegoś takiego w domu :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej!! Pozdrawiam :)
Usuń